Handen wassen voorkomt dove baby

luier verschonenExpres even gewacht met het plaatsen van dit bericht. Het stond namelijk vorige week vrijdag al in Het Laatste Nieuws. De Vlaamse krant is doorgaans snel en inventief als het gaat om nieuws over allerlei onderzoeken. En plakt daar ook graag een prikkelende kop boven. Terwijl er eigenlijk helemaal niks aan de hand blijkt te zijn. Maar nu ik het bericht vandaag ook las in KraamSupport Online ben ik om. Zwangere vrouwen moeten hun handen goed wassen na het verschonen van een luier als ze willen voorkomen dat hun baby doof wordt. Ze kunnen hierbij namelijk een virus oplopen gehoorschade kan toebrengen. Het gaat om het cytomegalovirus (CMV). Niet alleen bij het verschonen van luiers moeten zwangere vrouwen hygienisch te werk gaan. Ook eten van de lepel van een kind is gevaarlijk.

Bijna een kwart van alle Nederlandse kinderen die doof of zeer slechthorend zijn, heeft die handicap opgelopen door een virusinfectie in de baarmoeder. Dat is ontdekt door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Ook bleken artsen onvoldoende kennis te hebben over het cytomegalovirus (CMV). Ze waarschuwen zwangere vrouwen niet en die doen daardoor te weinig aan preventie. Met eenvoudige hygiƫnemaatregelen zouden veel gehoorproblemen bij kinderen voorkomen kunnen worden.

15 procent van de kinderen die met het virus besmet raakt, houdt er blijvende gehoorschade aan over. Naast gehoorschade is er ook sprake van gezichtsproblemen, een leverfunctiestoornis, een gestoorde geestelijke ontwikkeling of een te klein hoofd.

Het virus is te vinden in urine en speeksel en waart veel rond onder jonge kinderen. Het is mogelijk om een CMV-infectie eerder op te sporen via de hielprik, die alle baby’s krijgen.

Als er sprake is van een infectie, kan het kind al kort na de geboorte antivirale middelen krijgen. De Leidse artsen gaan nu onderzoeken of het screenen op CMV-virus zinvol en financieel haalbaar is.

Bron: LUMC

Lees ook:Bofepidemie in Biblebelt
Lees ook:Botox slecht voor ongeboren baby?
Lees ook:‘Geen kraambezoek bij Mexicaanse griep’
Lees ook:Aparte richtlijn zwangeren Mexicaanse griep
Lees ook:Baby geboren aan boord van vliegtuig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>