Strenge controle op gastouderbureaus

De kogel is door de kerk. Gastouderbureaus blijven bestaan maar ze komen wel onder streng toezicht te staan. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met het wetsvoorstel Gastouderopvang. Dit moet misbruik en oneigenlijk gebruik voorkomen. De kosten die een bureau mag rekenen aan ouders worden aan een maximum gebonden. Met deze uitkomst kan ik als zogeheten vraagouder prima leven!

Enkele maatregelen zijn:

- De belastingdienst controleert of toeslagen regelmatig worden aangevraagd en inkomstenbelasting wordt opgegeven.

- Een gastouderbureau wordt voor de start gecontroleerd door de GGD.

- Er komt een verplichte registratie van gastouders/opvangouders.

- Er komen eisen aan de verhouding tussen het aantal beroepskrachten die werken bij het gastouderbureau en het aantal aangesloten gastouders/opvangouders.

Maximumtarief

Er geldt een nieuw maximumuurtarief voor de gastouderopvang: 4 euro voor de minicrèches (professionele kleinschalige opvang) en 2,50 euro voor thuisopvang (‘informele’ opvang).

Voor de thuisopvang wordt ook het aantal uren kinderopvangtoeslag waar ouders recht op hebben, gemaximeerd op 12 uur per week.

De wet gaat naar verwachting op 1 januari 2010 in.

Bron: Regering.nl

Lees ook:Kinderopvang in Nederland straks onbetaalbaar?
Lees ook:Mes toch minder diep in gastouderopvang
Lees ook:Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan
Lees ook:Petitie voor behoud gastouderopvang
Lees ook:We gaan dus ècht meer betalen voor kinderopvang

1 Reacties // Reageer

One thought on “Strenge controle op gastouderbureaus

  1. gastouder

    Mooi dat de goede gastouderbureaus kunnen blijven, ik zit als gastouder nl. bij een heel goed gastouderbureau.
    2 van de 4 vraagouders die hun kinderen bij mij brengen, werken flexibele uren en kunnen niet bij een kdv terecht. 1 kindje komt alleen na schooltijd en die ouders kozen bewust voor een gastouder omdat ze hun kind na schooltijd niet weer in een grote groep (bso) wilden laten verblijven. Het laatste kindje is een kindje van een moeder die bij een kdv werkt en daar voor haar eigen kindje niet achter kan staan ivm de onpersoonlijkheid en te weinig persoonlijke aandacht voor ieder kind.
    Deze ouders willen nog lang hun kinderen bij mij als gastouder brengen.
    Ik ben zelf als gastouder gaan werken omdat ik op die manier toch kan werken, wat ik graag wil, en waarin ik ook mijn kwaliteiten als leerkracht kwijt kan en toch als pleegmoeder bij mijn pleegkinderen thuis kan blijven, die dat zo hard nodig hebben vanwege hun verleden.
    Denkt mevrouw Dijksma dat ik als gastouder dat tarief van 2,50 een mooi salaris vind? Mijn gastkinderen komen veelal verspreid over de week, waardoor ik veel uren gastkinderen heb, maar meestal maar 1 of 2 tegelijk. Ik ga al dat werk niet voor 2,5 per uur doen, dan zou ik er met mijn kosten bijna op toe moeten leggen!
    Ik vind dat die zin aangepast moet worden met: vraagouders kunnen voor 2,50 per uur toeslag aanvragen. Maar mijn 4 euro per uur (wie komt daar tegenwoordig zijn bed nog voor uit?) wil ik erg graag houden. 12 uur per week opvang is ook erg weinig, de meeste gastkinderen gaan meer dan 12 uur naar de gastouder.
    Er zullen mensen zijn die zeggen: dan moet je minder uren gaan werken en meer kinderen tegelijk opvangen. Maar dat gaat dus niet altijd op met flexibel werkende ouders die niet graag meerdere gastouders in de week voor hun kind hebben. En ik wil ook erg graag de kinderen veel persoonlijke aandacht geven… dus: mag ik mijn 4 euro per uur behouden? En mag het werken van mijn vraagouders nog zin hebben, zodat ze niet alleen voor de opvang hoeven te werken?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>