Mes toch minder diep in gastouderopvang

Vrijdag bespreekt het kabinet de gastoudervang. Eerder dit jaar leek de opvang door gastouders geen lang leven meer beschoren te zijn. Staatssecretaris Sharon Dijksma moest fors snijden in de kinderopvang en de hardste klappen leken te gaan vallen bij gastouders, zoals opa en oma. Een half jaar later blijkt de soep niet zo heet gegeten te worden als die werd opgediend. Zelfs het plan van Dijksma om de bemiddelingsbureaus voor gastouderopvang af te schaffen, gaat waarschijnlijk van tafel.

De staatssecretaris wilde van de bureaus af omdat er veel geld bij de honderden bemiddelingsbureaus aan de strijkstok zou blijven hangen. Maar de intermediairs lijken nu toch noodzakelijk, zo is te lezen op kinderopvangonline.nl.

De bureautjes legden zich de afgelopen jaren vooral toe op het formaliseren van opvang door opa’s en oma’s en andere familieleden. In veel gevallen regelden ze ook de kinderopvangtoeslag voor de ouders. Daarnaast bedacht sommige bureaus allerlei slimme, soms zelfs frauduleuze constructies zoals toeslag voor oppas tijdens de vakantie.

Dijksma wilde de bureaus met ingang van 2010 buitenspel zetten. Naast de crèches wil ze twee vormen van gastouderopvang toestaan: professionele kleine thuiscreches en informele gastouderopvang, bijvoorbeeld door opa’s en oma’s, beide met lage tarieven en minder toeslag.

De gastouders zouden zich moeten aansluiten bij de reguliere kindercrèches. Maar die zitten daar niet op te wachten, zo is nu gebleken. Voor Dijksma betekent deze streep door de rekening dat ze volgens ingewijden waarschijnlijk moet terugvallen op de gastouderbureaus. Die zullen dan wel aan strenge criteria moeten voldoen, zodat nieuwe uitwassen worden voorkomen.

De ontwikkelingen rondom de kinderopvang zijn te volgen op www.kinderopvang.blogspot.com. Dit isde blog van Wendeline van Luijk, klinisch psycholoog en directeur van gastouderbureau Flexmoeders.nl.

Lees ook:Strenge controle op gastouderbureaus
Lees ook:Petitie voor behoud gastouderopvang
Lees ook:Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan
Lees ook:We moeten allemaal bloeden voor de kinderopvang
Lees ook:Hand op de knip voor kinderopvang

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mes toch minder diep in gastouderopvang

  1. jamie

    Nou dat is één! Ben echt blij wordt ingezien dat die gastouderbureaus zin hebben. Mijn moeder zit bij een gastouderbureau – Flexmoeders – (niet voor mijn eerste dochter trouwens, dat doet ze vrijwillig) en is superblij met de contacten die ze daar heeft opgedaan. En ze verdient ook er ook nog wat mee, ook al is t geen vetpot….

      /   Reply  / 
  2. soest

    Ik ben ook bij een gastouderbureau sinds een jaar hier in Nederland. Sinds 1999 was ik gastmoeder in Duitsland en heb 22 kinderen gehad, ik ben blij dat het blijft bestaan. Zeker is het geen vetpot, maar ik ben dol op kleine kinderen en heb veel plezier in mijn werk en de ouders zijn dankbaar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>