We gaan dus ècht meer betalen voor kinderopvang

Het zat er al aan te komen .. maar nu heeft het kabinet vrijdag ook echt de kogel door de kerk geschoten. Kinderopvang wordt voor iedereen duurder. ,,De lagere inkomens worden ontzien,'' roept minister Bos van financiën, in een poging om het gezicht van zijn partij nog een beetje te redden. De PvdA beloofde betaalbare en toegankelijke (ja zelfs gratis ..) kinderopvang maar moest met de staart tussen de benen terugkomen op die verkiezingsbelofte. De regeling ging tenonder aan het eigen succes. Wat kan politiek toch een treurig spel zijn!

Ouders met een laag inkomen gaan per maand zo'n 5 euro meer betalen voor kinderopvang in een crèche. De modale inkomens moeten per maand 15 euro meer neertellen. De maatregel gaat volgend jaar in. 

 

Donderdag werd het kabinet het er al over eens dat de gastouderopvang wordt versoberd. De vergoeding gaat omlaag van zo'n 6 euro per uur naar 2,5 euro per uur. Er wordt ook een einde gemaakt aan de dure bemiddelingsbureau's voor gastouders. Deze bureau's slokten veel geld op. 

 

Daarnaast komt er een nieuwe vorm van kinderopvang: een soort thuiscrèche. Kinderen worden dan bij mensen thuis opgevangen. Daar staat alleen een vergoeding van 4 euro per uur tegenover als ze vijf of meer kinderen plaatsen. 

 

Op de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap staat een calculator waarmee u kunt uitrekenen hoeveel u in 2009 kwijt bent aan kinderopvang.

Lees ook:‘Geen kinderopvangtoeslag hoge inkomens’
Lees ook:Grote gezinnen extra getroffen
Lees ook:Kinderopvang in 2012 duurder
Lees ook:We moeten allemaal bloeden voor de kinderopvang
Lees ook:Gastouderopvang blijft in sobere vorm bestaan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>