Grote gezinnen extra getroffen

Vrijwel iedereen gaat in 2012 de gevolgen van de crisis in z’n portemonnee voelen. Maar grote gezinnen vanaf 3 kinderen en ouders met kinderopvang krijgen een wel heel zware klap. Ze moeten zich voorbereiden op een koopkrachtdaling van 2% of meer. Dat blijkt uit de berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) naar aanleiding van de Miljoenennota 2012.

Door afschaffing van het kindgebonden budget voor het derde of daaropvolgende kind, bovenop de bezuiniging op de kinderbijslag (35 euro per kind), gaan grote gezinnen er volgend jaar maandelijks tientallen euro’s op achteruit.

Zo levert een traditioneel kostwinnergezin met een inkomen van 40.000 euro per jaar en 3 kinderen, 87 euro per maand in (3,2%). Ook gaan ouders die gebruik maken van de kinderopvang er maandelijks flink op achteruit. Het verschil tussen wel of geen kinderopvang kan oplopen tot ruim 100 euro per maand.

Om te vergelijken hoe de kosten van kinderopvang (ten opzichte van 2011) veranderen, heeft het Nibud de Kinderopvangvergelijker gemaakt. Hiermee kunnen ouders snel en gratis zien hoeveel ze er in hun eigen situatie op achteruit gaan.

Het kabinet stimuleert dat beide partners werken, maar ook veel tweeverdieners zullen een inkomensdaling op moeten vangen. Slechts enkele tweeverdienende ouders gaan er door een hogere combinatiekorting komend jaar licht op vooruit.

Voor de laagste inkomens is er een klein voordeel: het kindgebonden budget (tot twee kinderen) stijgt licht.

Bron: Nibud

Lees ook:Grote gezinnen toch ontzien?
Lees ook:35 euro minder kinderbijslag
Lees ook:Kinderopvang in 2012 duurder
Lees ook:Kinderen zijn duurder dan je denkt
Lees ook:Minister snoeit kindregelingen

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Grote gezinnen extra getroffen

 1. yvonne

  dat er bezuinigd moet worden dat snappen we allemaal wel
  Maar het is misschien raadzaam om eens te kijken waar nu het geld van de kinderopvang aan besteed word.
  Er komen nl steeds meer managers die erg duur zijn en steeds vergaderen.
  Dit kan best minder.
  Ook de hoeveelheid opvang kan wel minderen ….want waarom kinderen opvang nodig hebben terwijl moeder 4 maanden met zwangerschapsverlof thuis zit is mij een raadsel …opvang is goed maar dan wel de weken dat ouders daadwerkelijk werken…dus niet alle vakantiedagen meetellen.
  Het is ook onzin dat er word gezegd dat kinderen in een ritme van opvang moeten blijven…kinderen weten echt wel dat opvang is voor als beide ouders werken.

    /   Reply  / 
  1. meerdan100

   Kinderen uitschrijven is geen probleem. Na 4 maanden weer inschrijven betekent: onderaan wachtlijst en dus een jaar niet werken…

     /   Reply  / 
 2. snapper

  “dat er bezuinigd moet worden dat snappen we allemaal wel”

  weet je zeker dat je het snapt ??

    /   Reply  / 
 3. meerdan100

  Wij gaan dit jaar netto 1900 euro meer betalen aan kinderopvang.
  Wij hebben 2 kinderen die 3x per week naar de buitenschoolse opvang gaan. We verwachten een derde kind, onze eigen keuze, maar wel zuur dat er zoveel bezuinigd moet worden. Als ik 4 maanden met verlof ga dan ben ik mijn plaats op de kinderopvang kwijt en sta ik weer onderaan de wachtlijst, dat is geen optie. Yvonne denkt misschien dat je zo weer plek hebt, maar dat is niet zo in de randstad. het lijkt mij natuurlijk juist heel fijn om 4 maanden mijn kinderen uit te kunnen schrijven, ritme heeft hier niets mee te maken.
  En ik lees hierboven dat de kinderbijslag ook al omlaag is gegaan.
  Dit is voor ons dus veel meer dan 100 euro per maand.
  Verder hebben wij een huis gekocht in een dure periode, nl. 2009, we wonen niet goedkoop.
  Mijn man werkt 5 dagen en ik 3. Ik vrees dat meer werken niet rendabel is.

    /   Reply  / 
 4. Iemand

  Ik vind dat er best gekort mag worden op dit soort aspecten.. Veel mensen uit mijn omgeving hebben het echt niet breed en een huis kopen is bv. ondenkbaar door alle ontslagen etc! En dan praten mensen hier over maar 3 dagen werken en een huis gekocht hebben met 2 kinderen en nog eentje op komst.. (Niks persoonlijks)

  Dat ze maar flink snijden in die subsidies.. Vakantie zit er voor de mensen die ik ken niet eens in per jaar! Laat staan zo uitgebreid ”wonen” en wat ik noem luxe leven.

  Mensen moeten eens wat minder klagen en zich gaan beseffen dat het altijd veel slechter kan!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>