Vrouw van 63 bevalt van dochter

Het was dus geen 1 april grap! De 63-jarige Tineke Geessink uit Harlingen is maandagochtend bevallen van een dochter. Het meisje heet Meagan. ‘Moeder’ en kind maken het goed. De alleenstaande vrouw raakte zwanger via eiceldonatie en werd daarbij een handje geholpen door de omstreden Italiaanse arts Severino Antinori. (Foto’s: Omroep Friesland)

Tineke Geessink heeft een bedenkelijk record op haar naam staan: ze was de oudste zwangere vrouw van Nederland. En nu is ze de oudste moeder van Nederland. Omdat ze in eigen land op haar leeftijd niet meer geholpen werd moest ze uitwijken naar Italië. De bekende dokter Antinori is gespecialiseerd in vruchtbaarheidsbehandelingen van vrouwen boven de 50 en zelfs 60 jaar.

Voorafgaand aan de bevalling heeft Geessink haar keuze om zwanger te worden toegelicht aan de NOS en Omroep Friesland. In het interview zegt ze dat ze de consternatie begrijpt, die is ontstaan na het bekend worden van haar zwangerschap:

“Ik aanvaard de consequenties. Maar mijn kinderwens gaat zo diep, dat ik dit er allemaal voor over heb. Niemand weet van tevoren hoe oud hij of zij wordt. Ik hoop dat mijn dochter en ik nog heel lang van elkaar kunnen genieten.”

In Nederland ligt de leeftijdsgrens voor een ivf-behandeling op 45 jaar. Artsen vinden het niet verstandig om op latere leeftijd een reageerbuisbevruchting toe te staan. Zij vinden de medische risico’s voor moeder en kind te groot.

Over het verhaal van Geessink en haar dochtertje maakt NOS-journalist Martijn Bink op dit moment een documentaire. Bink is een aangetrouwde neef van Geessink. Hij gaat op zoek naar het antwoord op de vraag wat zijn tante beweegt en wat de gevolgen zijn van haar besluit. De documentaire wordt t.z.t. uitgezonden door HUMAN (de humanistische omroep).

Lees ook:Hilarisch: Mevrouw Geenszins
Lees ook:Rechercheur kan zaak Sietske H. niet aan
Lees ook:60-jarige Chinese bevalt van tweeling
Lees ook:66-jarige vrouw bevalt van drieling
Lees ook:Geen bevallingen meer op Wadden

29 Reacties // Reageer

29 thoughts on “Vrouw van 63 bevalt van dochter

  1. Pingback: Privé toont foto 63-jarige moeder | Zwanger

  2. Elles

    Ik vind het eigenlijk wel jammer dat ‘moeder’ op deze manier geplaatst wordt. Ze is toch de moeder van dit meisje, ongeacht wat anderen ervan denken.

      /   Reply  / 
  3. Sandra

    Hoe dan ook, ik vind het de 1 van de grootste vormen van egoïsme.
    Had ze dat niet jaren geleden kunnen bedenken?? Ik bedoel maar: alleenstaand ouderschap kan toch op diverse manieren al als je jonger bent.
    Die vrouw is zo egoistisch bah…lekker zo’n moeder te hebben die alleen aan haar eigen denkt!

      /   Reply  / 
  4. Kombrink Kommunicatie Auteur

    Ik heb met opzet ‘moeder’ tussen aanhalingstekens geschreven. Ik vind het echt absurd dat een vrouw op die leeftijd nog een kind op de wereld wil zetten.

      /   Reply  / 
    1. Fenny

      hallo Kombrink Kommunicatie,
      u heeft ervoor gekozen om ‘moeder’zo te plaatsen, omdat u het absurd vindt dat een vrouw op die leeftijd een kind op de wereld wil zetten.
      echter u bent de journalist toch? dan is het toch niet aan u om uw pérsoonlijke mening te ventileren met ons?

      daarbij zij is lichamelijk én geestelijk dit alles werkelijk ondergaan en dus ook wel degelijk moeder!

      met vriendelijke groet
      Fenny

        /   Reply  / 
      1. Kombrink Kommunicatie Auteur

        Het principe van een blog is juist dat je je persoonlijke mening ventileert… Bovendien weet ik waar ik over praat. Ik ben niet bij voorbaat tegen oudere moeders. Het lukt gewoon niet altijd even snel om zwanger te raken. Zelf heb ik vanaf mijn 28e geprobeerd om spontaan in verwachting te raken, na tig onderzoeken bleek dat dat nooit zou lukken. Toen kwam ik aanmerking voor vruchtbaarheidsbehandelingen, eerst IUI en daarna IVF en ICSI. Uiteindelijk is het godzijdank via die laatste methode gelukt. En ik dank God op mijn blote knietjes dat ik moeder heb mogen worden. De diepe kinderwens van deze vrouw begrijp ik dus heel goed! Maar op haar leeftijd gaat ze daarin wel voorbij aan het belang van haar kind. Stel dat deze vrouw supergezond is en 80 jaar mag worden. Dan is haar kind nog steeds een puber! Zelf was ik omdat het zo lang duurde helaas ook al 39 toen ik moeder werd van mijn eerste en enige kind. En ik voel me elke dag schuldig ten opzichte van mijn kind omdat ik nu (ik ben inmiddels 44) soms al moeite heb om hem fysiek bij te benen. Ik kan hem niet geven wat een jongere moeder hem wel had kunnen geven. Ik besef heel goed dat ik dat op andere vlakken kan compenseren juist vanwege mijn hogere leeftijd. Psychisch ben ik meer in balans dan 20 jaar geleden dus dat heeft dan weer zijn voordelen. Maar artsen in ons land stellen niet voor niks grenzen aan de leeftijd waarop ze vrouwen willen helpen zwanger te worden. Daar is goed over nagedacht en 45 jaar is nu de absolute grens. Deze vrouw is bijna 20 jaar ouder!! Mensen, denk na en concludeer dan met mij dat dit echt van de gekke is.

          /   Reply  / 
    2. Elles

      Persoonlijke mening of niet, ze is de moeder. Zij heeft misschien niet aan het kind gedacht, maar doe jij nu niet precies hetzelfde? Denk je dat het voor zo’n kind leuk is om dit soort dingen later terug te lezen? En dan ook nog mensen die schrijven dat het niet echt een moeder is?

        /   Reply  / 
  5. D.

    Ieder zijn keus, maar je kunt toch wel begrijpen dat als de gemiddelde leeftijd in NL tot 75 gaat je je kind waarschijnlijk niet eens meer naar de brugklas ziet gaan. Wat heeft het kind dadelijk voor leven wanneer moeder er niet meer is? Opvang door familie, pleeggezinnen of wat dan ook? Dat moet je een kind ook niet gunnen, een kind heeft zijn ouders nodig, maar goed dat is mijn mening ieder zijn ding.

      /   Reply  / 
  6. Ton

    Alles moet maar kunnen tegenwoordig, een ouder gezinnen, lesbische stellen met kind van zaaddonor, homo stellen met kind van draagmoeder en moeders van 63. Kunnen mensen a.u.b. een beetje rekening houden met de belangen van het kind i.p.v. hun eigen wensen.
    Kinderen willen later toch weten wie hun biologische ouders zijn,

      /   Reply  / 
  7. Mo

    Op zich snap ik de moeite die sommigen hiermee hebben wel maar ik vind het volkomen hypocriet gelul worden als ik bedenk hoezeer Anthony Quinn bewonderd werd omdat ie rond z’n tachtigste nog twee kinderen wist te verwekken. Dus 80 en kinderen is gelijk aan echte vent en 63 en moeder is ontaardt.. Succes met je emancipatie verder.

      /   Reply  / 
    1. Dylan

      Over hypocriet gelul gesproken: Een oudere vader is van een heel andere orde en heeft ook met emancipatie niets van doen.
      Doorgaans laat een vader, al dan niet verplicht, wel iets meer achter voor een kind dan enkel een spermacel. Bovendien groeien er zo veel kinderen op zonder vader, om welke reden dan ook.
      Ik had prima ouders, maar zou nu mijn handjes dicht knijpen ware mijn vader 40 jaar ouder + een paar miljoentjes rijker geweest.

        /   Reply  / 
      1. Ilona

        Ik vind he hypocriet om te zeggen dat het voor een oude vader wel goed is om nog een kind op de wereld te zetten als hij maar rijk genoeg is mensen die zo oud zijn zouden helemaal geen kinderen meer op de wereld moeten zetten puur egoïstische daden moeder natuur heeft re niet voor niets voor gezorgd dat je rond je 24ste op je vruchtbaarst bent.
        Het is belachelijk dat een vrouw van die leeftijd hier nog een kind op de wereld mag zetten ze hadden die vrouw psychologische hulp moeten geven maar u wordt dat meisje er de dupe van en daar had die Tineke wel een beetje beter over na mogen denken.

          /   Reply  / 
  8. Mo

    En wat ik echt dieptriest vind is dat er reli’s zijn die dit ook veroordelen (Hoi Ton :) lieverd) maar wel klaar staan om Braziliaanse artsen die een negen(9)jarig verkracht meisje te aborteren subiet te excommuniceren.

      /   Reply  / 
  9. Mo

    -te ergens..

      /   Reply  / 
  10. Mo

    En hij die de eerste steen werpt heeft gewoon geen leven.. #datwildeikooknogevenkwijt #bosboom

      /   Reply  / 
  11. Dandyman

    did he died ?

      /   Reply  / 
  12. Mo

    Bosboom en Quinn allebei ludo.

      /   Reply  / 
  13. Dandyman

    Wie is die laatste?

      /   Reply  / 
  14. André de Hooge

    Dit hele gedoe vind ik nou echt 1200 keer als een tang op een varken slaan!!!
    Over 7 jaar leeft die vrouw misschien niet meer en blijft een piepjonge dochter achter!!!

    Als iemand kinderen wil, moet die persoon dat tussen 20 en 39 jaar doen!!!

    Ronduit ACHTERLIJK!!!

      /   Reply  / 
    1. Mo

      Alsof mensen tussen de 20 en 39 nooit sterven.

        /   Reply  / 
  15. Elisa

    Ik ben net zo oud als Mevr. Geesink en moet er niet aan denken dat ik nu nog een keer aan een baby zou moeten beginnen. Toch ben ik geschokt over sommige respectloze, minachtende reacties hier.
    Waarom zou een 63jarige die statistisch gezien nog 20 jaar te leven heeft geen kind kunnen grootbrengen? Miljoenen kinderen worden door hun grootouders opgevoed en daar hoor/lees je eigenlijk nooit over gevallen van kindsdoding en in de afvalcontainer storten, van je kind laten verdorsten of verhongeren, van dagen lang alleen laten van een baby met de dood als gevolg of van andere verregaande verwaarlozing of mishandeling. Dat zijn altijd tieners of andere jongeren op de vruchtbaarste leeftijd (ja, dat inderdaad wel) die niet tegen hun taak zijn opgewassen en tot monsters degenereren.

      /   Reply  / 
    1. tamara

      Ben het er mee eens dat deze mevrouw misschien wel een hele goede moeder is…dat kun je iid niet van alle moeders zeggen, hoeveel kindjes zitten er in pleeggezinnen??? hoeveel kindjes worden mishandeld???? Misschien is ze de beste moeder ooit maar laten we wel zo reeel blijven om het niet te romantiseren dat een vrouw van 63 nog moeder word.En iid sterven er ook jonge vrouwen(moeders) maar dat staat hier los van! Al is ze de beste moeder vind het heel zielig voor het kindje! De verhoudingen kloppen gewoon niet!
      Het kindje groeit in mijn ogen op met oma!

        /   Reply  / 
      1. Liesbeth Kombrink

        Eens, Tamara! Ik zeg: kijk naar de foto, dan zie je toch meteen dat het niet klopt. Deze vrouw is hooguit draagmoeder van het kindje: het is niet haar eigen eicel, het zaad is van een donor. En ze moest uitwijken naar het buitenland omdat wat ze doet in Nederland niet mag en niet kan. Er zijn mensen die de zwangerschap van deze vrouw vergelijken met een gewone IVF-zwangerschap. Ingrijpen is ingrijpen, zeggen ze. Absolute onzin! Voor IVF kies je niet, daar word je toe veroordeeld. Omdat alle andere wegen die er te bewandelen zijn nergens toe geleid hebben. Deze vrouw kiest wel heel bewust voor IVF. En overschrijdt daarbij letterlijk onze grenzen. Wat deze vrouw doet is de over-over-overtreffende trap van ingrijpen. Ik krijg niet de indruk dat Tineke Geessink een heel lang traject bewandeld heeft van moeizame vruchtbaarheidsbehandelingen zoals KID of IUI en dat daarna alleen nog IVF voor haar overbleef. Ze heeft waarschijnlijk op haar 62e bedacht dat ze nog wel een kind wilde .. En welnu! Dit laatste is mijn veronderstelling. Daarom ben ik heel benieuwd naar de documentaire die over haar gemaakt wordt en het verhaal dat erachter zit. Maar het zal mijn mening over het feit dat een 63-jarige vrouw nog moeder wordt niet veranderen. Dat blijft gewoonweg absurd!

          /   Reply  / 
        1. Dylan

          Helemaal mee eens en ik vind het nog mild uitgedrukt ook. Welbeschouwd wordt hier doelbewust een volle wees op de wereld gezet.
          Een baby die onder andere omstandigheden het ongeluk treft, om welke reden dan ook, zonder biologische ouders verder te moeten is beter af. Daarvoor wordt een adequaat pleeggezin gezocht om de schade zoveel mogelijk te beperken.
          Daaarbij wordt, weloverwogen, beslist niet gekozen voor een alleenstaand oma’te.

            /   Reply  / 
  16. Anne

    Baas in eigen buik!!!

      /   Reply  / 
  17. Jacqueline

    hallo Tineke,
    gefeliciteerd met je prachtige dochter
    ik heb altijd geweten dat jouw kinderwens heel groot was en ik vind het dan ook heel moedig en zo weloverwogen dat je op jouw leeftijd nog zwanger wilde worden
    ik hoop dat je dit leest en terug denkt aan Uithoorn waar onze vriendschap is begonnen.
    ik wens je heel veel geluk en geniet van die kleine pup

      /   Reply  / 
  18. Astrid

    Hoi Tineke Geesink,

    Van harte gefeliciteerd met je lieve kleine meisje!
    Ik hoop dat je er enorm van mag genieten.
    Dit meisje is zo gewenst en je zult het ongetwijfeld met erg veel liefde grootbrengen.
    Menig kind van jonge ouders hebben ook geen zekerheid dat hun vader en moeder oud worden…ook zijn er genoeg jonge ouders die hun kinderen zonder liefde (kunnen) opvoeden.
    Er bestaan ook kinderen die worden opgevoed door (oppas)oma’s en dan is leeftijd opeens geen zorg???
    Tineke, je bent een dappere vrouw en ik hoop dat je meisje later zegt dat ze een lieve moeder heeft, ze is in ieder geval gewenst! en een ongewenst kind met jonge ouders is misschien wel minder af.
    Heel veel (jaren) geluk!

      /   Reply  / 
    1. tamara

      Vind het complete onzin om er iedere keer de oppasoma bij te halen,maar je slaat de spijker op zn kop…OMA!!!!
      En het woord “”dappere”" verander ik in het woord egoistische!

        /   Reply  / 
  19. Eva

    Ik vind het egoïstisch van deze vrouw om op 63-jarige leeftijd nog een kind te nemen. Misschien is zij er blij mee, maar denken aan anderen is ook niet verkeerd. Ze had ook even aan de gevolgen voor het kind kunnen denken.. Slecht hoor.. Slecht.

      /   Reply  / 
  20. Carmen

    Ik denk dat iedereen er het zijne van mag denken. Ik ben zelf 50 en mijn man is 37 en wij willen dolgraag een kind van ons beide. Ik heb 2 kinderen uit mijn eerste huwelijk van 28 en 26 jaar oud. Hun vader stierf toen mijn jongste net geboren was. Daarna heb ik een klote leven gehad met heel veel problemen. Voor mijn man is dat hetzelfde. Hij heeft een zoon van 11 jaar die door zijn ex bij hem vandaan wordt gehouden. Nu hebben wij eindelijk een gelukkig leven, met heel veel liefde voor elkaar en zou het dan verkeerd zijn om dat te bekronen met een kindje van ons samen. Een kind dat dan echt uit liefde geboren wordt? Ik denk het niet. Ik zie veel stellen die een kind nemen omdat het erbij hoort. Pa en ma werken allebei en hebben geen tijd voor hun kroost. Kinderen die zichzelf moeten opvoeden omdat pa en ma het te druk hebben met cariere maken ect. Kinderen die mishandeld worden en verwaarloosd. Nee dan kan je beter een kindje krijgen wanneer je ouder bent en er zeker van bent dat dit kind alle liefde en aandacht krijgt van ouders die er helemaal klaar voor zijn en voor wie dit kind alles betekent inplaats van een nieuwe auto voor de deur of een cariere want de meeste ouders in deze tijd hebben geen tijd voor hun kinderen meer. Die ourders zijn egoistisch. Ze nemen een kind terwijl ze hun werk belangrijker vinden. Waarom begin je er dan aan. Dat is niet egoistisch? Dat is niet onverantwoordelijk? Denk na. Zo’n kind is ook niet gelukkig. Het wordt dan alleen gekocht met allerlei kadootjes maar liefde is iets anders. Dat kan je niet kopen.

      /   Reply  / 
  21. Pingback: Niemand heeft recht op een kind | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>