Verborgen zwangerschap bestaat, helaas

handen op zwangere buikPersoonlijk kan ik me er niks bij voorstellen. Dat je zwanger bent en dat je naaste omgeving daar niks van merkt. Toch is afgelopen weekend maar weer eens pijnlijk duidelijk geworden dat het wel kan. Een 19-jarig meisje uit Breda beviel in alle stilte in haar ouderlijk huis van een kindje. De baby overleed (hoe is nog onduidelijk) en de jonge moeder verstopte het lijkje in een tas. Verborgen zwangerschappen bestaan wel degelijk. Helaas.

Dat een jonge vrouw haar zwangerschap en zelfs haar bevalling geheim houdt is een fenomeen dat meer voorkomt, zegt gynaecoloog Richard Pal van het Fransiscus Ziekenhuis in Roosendaal in BN/De Stem. Hij maakt het ongeveer twee tot drie keer per jaar mee.

In sommige gevallen weet de jonge vrouw het zelf echt niet, soms weten haar ouders het niet. Pal: „Het is het fenomeen van de bescherming van de menselijke psyche. Het zich bewust worden van de zwangerschap of erover praten brengt zoveel leed met zich mee dat alles wat zou kunnen duiden op een zwangerschap wordt omgezet in andere informatie.”

De vrouwen zeggen bijvoorbeeld dat hun dikke buik het gevolg is van teveel eten. Niet zelden leidt een bevalling na een verborgen zwangerschap tot de dood van de baby. Exacte cijfers zijn daarover niet bekend.

Bron: BN/De Stem

Lees ook:Moeder dode baby Breda vrijgelaten
Lees ook:Maand van de Zwangerschap nieuw fenomeen in VS
Lees ook:Elk babylijkje verhult tragedie
Lees ook:Babylijkje gevonden in Breda
Lees ook:‘Babydrama was verborgen zwangerschap’

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verborgen zwangerschap bestaat, helaas

  1. Ly

    Ik ben ook zonder het te weten 6 maanden zwanger geweest. Toen toch maar eens naar de huisarts omdat ik zo’n opgeblazen gevoel hield. Niet omdat menstruatie uitbleef of omdat ik een buikje kreeg. Die indicaties waren er niet. Altijd trouw de pil geslikt. Er is gewoon een percentage wat er tussen door glipt. Ik heb meer begrip voor de dames die zonder gezeur en poeha bevallen dan de dames die met heeeeeel veel heisa bevallen… als u begrijpt wat ik bedoel. Zo moeilijk is het niet om een kind in de wereld te zetten. De moeilijkheid zit hem in het opvoeden. Respect voor alle dames die dit alleen doen en die alle shit over leeftijd en biologische vaders over zich heen krijgen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>