‘Marike H. moet tbs krijgen’

Eerder werd de 23-jarige Marike H. door psychiaters al getypeerd als een ‘zeer intelligente doch emotieloze vrouw’. Het Pieter Baan Centrum omschrijft haar nu als een ongrijpbare persoonlijkheid die tbs met dwangverpleging moet krijgen.

In 2006 en 2008 baarde de Enschedese studente twee zoontjes en bracht de kindjes vrijwel meteen na de geboorte om het leven.

Psychiaters en psychologen van het Pieter Baan Centrum onderzochten de vrouw het afgelopen half jaar. Ze brachten vrijdag verslag uit van hun bevindingen voor de rechtbank in Almelo die de zaak behandelt.

Volgens de deskundigen van het PBC heeft Marike H. een ernstige vorm van borderlinestoornis met antisociale trekken. Het gevaar voor herhaling achten ze niet uitgesloten, aangezien H. een ‘sterke neiging heeft om te rationaliseren en te intellectualiseren en emoties weg te stoppen’.

De rechtbank ondervroeg vrijdagochtend Marike H. zelf ook uitvoerig. Alle gruwelijke details kwamen ter sprake. De eerste baby is door verstikking om het leven gebracht. De tweede baby heeft ze met de navelstreng om de hals in een toiletpot aan zijn lot overgelaten.

Vrijdagmiddag werd de verdere behandeling van de zaak geschorst door de rechtbank in Almelo. De verdediging wil eerst een psycholoog van het Pieter Baan Centrum horen die bij het onderzoek van H. betrokken is geweest. Volgens advocaat Evert van der Meer komt uit het onderzoek niet naar voren dat het gevaar van herhaling aanwezig is.

Op basis van het politiedossier maakte het Algemeen Dagblad eerder dit jaar al een reconstructie van de zaak:

In november 2006 bevalt Marike H. in haar eentje van baby Jurgen. Ze knipt de navelstreng door maar in paniek verstikt ze het jongetje een uur na de geboorte met een kussen. Het lijkje dumpt ze in de tuin van het studentenhuis waar ze woont. Omdat een huisgenoot eind 2008 plannen heeft om de tuin op te gaan ruimen moet ze het lichaampje verplaatsen. Daarna wordt het kindje al snel gevonden en begint de speurtocht naar de moeder.

Marike wordt gearresteerd en biecht meteen haar verhaal op. Compleet met alle gruwelijke details. In 2008 blijkt ze nog een kind te hebben gekregen. Baby Alex is van dezelfde vader, een medestudent die zegt dat hij niks heeft gemerkt van de zwangerschappen. Het kindje overlijdt omdat Marike tijdens de geboorte (opnieuw in haar eentje en dit keer op het toilet) niks doet bij de beklemming door de navelstreng. Het lijkje van haar tweede zoontje verstopt ze in een kist op de zolder van het huis van haar moeder.

Een psychiater typeert Marike H. als een ‘zeer intelligente, doch emotieloze vrouw’. Uit de achtergronden blijkt dat ze een levensgenieter was die haar studies niet afmaakte. Ze is nog minstens twee keer eerder zwanger geweest maar die vruchten liet ze aborteren.

Lees ook:1,5 jaar cel en tbs geëist tegen Marike H.
Lees ook:Marike H. veroordeeld voor kinderdoodslag
Lees ook:Marike H. is ‘intelligent maar emotieloos’
Lees ook:Zoon voor prins Pieter-Christiaan en prinses Anita
Lees ook:Sietske H. beviel geluidloos …

6 Reacties // Reageer

6 thoughts on “‘Marike H. moet tbs krijgen’

  1. fego1001

    En steriliseren

      /   Reply  / 
  2. ikook3

    mee eens

      /   Reply  / 
  3. Nico

    Is er nog iemand bij wie het opkomt dat er ook een man is die verantwoordelijk is voor het zeer waarschijnlijk omgewenst zwanger worden van Marike
    Deze vrouw was duidelijk nog lang niet klaar voor verantwoordelijk leven.

      /   Reply  / 
  4. Nico

    Tot vier keer toe word de vrouw ongewenst zwanger zonder er op tijd iets aan te doen.
    Vier keer was er dus ook een man die zijn verantwoordelijkheid aan de laars lapte!!
    Ik vraag me af of deze man(nen) niet in TBS therapie moeten.

      /   Reply  / 
  5. Nico

    Als men graag wil dat er iemand gestraft word.
    Dan maar de man die zijn zaad vrij loost in een flierefluitende vrouw.

      /   Reply  / 
  6. Arjan

    Psychiaters zijn wel zulke ziekelijk misdadige geesten eigenlijk. Het is een uniek mens die deze misdaad heeft begaan.

    Als je wetenschappelijk dubieuze etiketten de schuld gaat geven, wat voor reden blijft er dan nog over om een misdaad niet te begaan? Begrijp je dat dan niet?

    Borderline is bedrog, evenals elke andere psychiatrische diagnose. De zogenaamde ‘symptomen’ komen in ieder mens voor, maar door sommige mensen wordt het intenser beleefd.

    Ik zal een voorbeeld geven: als je je bewust wordt van knipperen met je ogen, en je vraagt je af of je wel genoeg knippert, dan ga je waarschijnlijk extra vaak knipperen, omdat je je bewust bent van het knipperen.

    Zo is het ook met die ups en downs. Ieder mens heeft dat, maar wanneer je je er bewust van wordt, tezame met mogelijk andere factoren in het leven, dan worden die ups en downs intenser beleefd.

    Psychiatrie is een valse wetenschap. Het is wel zo goor waar die psychiaters mee bezig zijn. TBS verziekt de samenleving.

    Het is een uniek mens die een misdaad pleegt. Niet een dubies psychiatrisch etiket dat met de natte vinger opgeplakt wordt. En alleen door iemand als mens te berechten, zorg je ervoor dat anderen de misdaad niet ook begaan/dat de emotionele drempel hoger wordt.

    Daarom is TBS zo schadelijk en verkeerd.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>