Iedere minuut sterft ergens ter wereld een moeder

 

Aan de vooravond van Moederdag op 10 mei wordt in Amsterdam de Moedernacht 2008 gehouden. Helaas is er geen plek meer in Pakhuis de Zwijger. Alle kaartjes waren in no time uitverkocht. De organisatie kijkt daarom voor volgend jaar alvast uit naar een grotere locatie. De Moedernacht is een avond over veilig moederschap. Dit jaar is het thema moedersterfte. 

Nog altijd sterft iedere minuut ergens ter wereld een vrouw aan complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of in het kraambed. Van deze vrouwen woont 99% in ontwikkelingslanden. Jaarlijks zijn dat naar schatting 535.000 zwangere vrouwen of jonge moeders. In hogere inkomenslanden sterven 9 vrouwen op 100.000 baby's tegenover 450 elders op de wereld.

Moedersterfte is een thema dat veel te weinig aandacht krijgt, vindt ook professor dr. Jos van Roosmalen, bijzonder hoogleraar internationale en nationale aspecten van Safe Motherhood aan het VU medisch centrum. Hij het als de plicht van de sterk bevoordeelde landen de moedersterfte aan de orde te stellen. Dat gebeurt dus onder meer komend weekend tijdens de Moedernacht in Amsterdam.

Lees ook:Beleef Moedernacht bij jou in de buurt
Lees ook:Moedersterfte met derde afgenomen
Lees ook:Moedersterfte flink toegenomen
Lees ook:Recordpoging zwangere buiken
Lees ook:Breast is best!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>