Moedersterfte met derde afgenomen

Bemoedigend nieuws als het om moedersterfte gaat. Het aantal vrouwen dat tijdens de bevalling overlijdt, is wereldwijd in 18 jaar tijd met meer dan een derde afgenomen. De cijfers zijn woensdag bekend gemaakt door de Verenigde Naties op basis van een gezamenlijk onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Wereldbank en Unicef.

In 1990 stierven jaarlijks nog ongeveer 546.000 vrouwen aan complicaties tijdens de bevalling. In 2008 waren dat er zo’n 358.000, een afname van 34 procent.

De meeste vrouwen sterven in het kraambed in Afrika en Zuid-Azië: 87 procent van de moedersterfte vindt daar plaats.

Uit de cijfers blijkt dat de moedersterfte vooral in Azië is gedaald: over een periode van 18 jaar met meer dan de helft.

De daling komt helaas nog niet in de buurt van de millenniumdoelstelling. Daarin staat dat de moedersterfte tegen 2015 met driekwart moet zijn afgenomen.

Het is dus nog steeds belangrijk dat de moedersterfte wordt teruggedrongen. Simavi voert in september met onder meer de estafette voor wereldmoeders. Op de website kun je een petitie ondertekenen tegen moedersterfte. Doen!

Lees ook:Moedersterfte flink toegenomen
Lees ook:Beleef Moedernacht bij jou in de buurt
Lees ook:Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby
Lees ook:Iedere minuut sterft ergens ter wereld een moeder
Lees ook:Babysterfte met 40% gedaald

1 Reacties // Reageer

One thought on “Moedersterfte met derde afgenomen

  1. Jannie

    Vrouwen die tijdens hun zwangerschap in een depressie belanden, hebben baat bij acupunctuur. Dat concluderen onderzoekers. Ze bestudeerden 150 zwangere, depressieve vrouwen en gaven de helft ervan acupunctuur. Deze groep ging er ten opzichte van de controlegroep aanzienlijk op vooruit; de symptomen namen af.
    De ontdekking is van grote waarde, omdat zwangere vrouwen veel hinder kunnen ondervinden van hun depressie. Bovendien willen de meeste vrouwen geen medicijnen slikken, omdat ze bang zijn voor eventuele gevolgen die dit heeft voor hun ongeboren kind.

    Ongeveer 14 procent van de zwangere vrouwen heeft een depressie. Waarschijnlijk wordt deze veroorzaakt door de extra hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen. Wellicht voelen de vrouwen zich ook overweldigd door alle verandering die ze doormaken. “Behandeling van een depressie tijdens de zwangerschap is heel belangrijk, omdat een vrouw haar gevoel van welzijn en de zorg voor zichzelf en haar foetus en kind moet handhaven,” legt onderzoeker Deirdre Lyell uit.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>