Strenger beleid misbruik HCG

Goeie zaak! De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat strenger optreden tegen het aanbieden, toepassen of aanprijzen van het zwangerschapshormoon HCG als afslankmiddel. Toen ik net in verwachting was heb ik wekenlang mijn urine verzameld om andere vrouwen te helpen die moeilijk zwanger kunnen raken. Niet om het vrouwen die zichzelf te dik vinden gemakkelijker te maken!

HCG (Humane Choriongonadotropine) is een hormoon dat tijdens de zwangerschap door de placenta wordt geproduceerd. Het hormoon wordt ook gebruikt voor de productie van een geneesmiddel om de vruchtbaarheid van vrouwen te bevorderen.

De flessen die ik plichtsgetrouw vulde werden wekelijks bij mij thuis opgehaald door Moeders voor Moeders. Die organisatie zamelt de urine van zwangere vrouwen in, waaruit het hormoon wordt gewonnen.

In de praktijk blijkt dat het geneesmiddel HCG ook in schoonheidsklinieken en op internet wordt aangeboden, toegepast en aangeprezen om af te slanken. Dit terwijl het geneesmiddel (onder de naam Pregnyl of onder andere namen) niet geregistreerd is voor het gebruik als afslankmiddel.

Artsen, apothekers en andere instanties die handelen in HCG of het middel voorschrijven of toedienen overtreden dan ook de Geneesmiddelenwet.

Overigens is er geen wetenschappelijk bewijs dat HCG effectief is in de behandeling van overgewicht. In de bijsluiter van Pregnyl staat zelfs uitdrukkelijk vermeld dat het niet bedoeld is als afslankmiddel.

De inspectie heeft de verenigingen van diëtisten, artsen en apothekers, farmaceutische groothandels, farmaceutische bedrijven en de bij de inspectie bekende afslankklinieken een waarschuwingsbrief gestuurd. Ook zullen er  inspectiebezoeken worden gebracht aan de klinieken.

De actie is afgestemd met Moeders voor Moeders en de producent van het geneesmiddel.

Bron: Gezondheid.blog.nl

Lees ook:Moeders voor Moeders heeft geen vuile handen!
Lees ook:Moeder voor Moeders 80 jaar
Lees ook:Urine zwangeren gebruikt voor kunstmest
Lees ook:Vrouwen reageren minder op babygehuil na keizersnede
Lees ook:Richtlijn moet zelfmoord jonge moeders voorkomen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>