Overgang niet vervroegd door IVF

Het is wel iets wat me bezighield, moet ik eerlijk zeggen, tijdens m'n IVF-behandelingen. Zou ik door al die hormonen die ik spuit en slik niet sneller oud worden? Op sommige momenten voelde ik me door al die troep in m'n lijf namelijk allesbehalve fris en fruitig meer. Ik hoef me schijnbaar geen zorgen te maken. Vrouwen komen niet eerder in de overgang door IVF, zeggen Britse wetenschappers

Voor het onderzoek werden 200 vrouwen gevolgd die in 1980 voor het eerst een IVF-behandeling kregen, meldt de BBC. De menopauze begon bij deze vrouwen gemidddeld rond de 50 jaar. Dat is vergelijkbaar met vrouwen die geen IVF hebben ondergaan.

De gedachte dat IVF zou kunnen leiden tot een vervroegde menopauze, is niet zo gek natuurlijk. Bij IVF wordt met hormonen de aanmaak van eicellen en de ovulatie gestimuleerd. Hoe meer eitjes een vrouw produceert, des te groter is de kans op het ontstaan van goede embryo's. In mijn geval werden tijdens een punctie bijvoorbeeld 9 eicellen weggehaald. Daaruit ontstond slechts één superembryo.

Door de stimulatie van de eierstokken en de ovalutie zou het verouderingsproces versneld kunnen worden, is daarom lange tijd het idee geweest. De Britse onderzoekers hebben daarvoor echter geen enkel bewijs kunnen vinden. Vouwen die over IVF nadenken of ermee bezig zijn kunnen dus opgelucht adem halen. We komen niet vervroegd in de overgang!

Lees ook:Bloedwaarde voorspelt overgang
Lees ook:Oproep: vervroegde overgang
Lees ook:Melatonine verdubbelt succes IVF
Lees ook:AMC mag voorlopig geen eicellen invriezen
Lees ook:Parfum taboe in begin van zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>