Mildere IVF-methode is net zo effectief

Waarom zoveel pillen slikken en hormonen spuiten als je ook met minder van die rommel zwanger kunt raken via IVF? Dat is in een notedop waar de nieuwe mehode voor reageerbuisbevruchting, MNC-IVF, om draait. De mildere vorm van IVF geeft minder bijwerkingen en is veiliger dan de ‘oude’ methode. En nog belangrijker: de behandeling is even effectief. Als ik destijds had mogen kiezen dan had ik het wel geweten!

Helaas viel er weinig te kiezen toen ik bezig was met IVF (zo’n vier jaar geleden). Maar wellicht dat de nieuwe, mildere methode binnenkort in meer ziekenhuizen wordt geintroduceerd. In het Universitair Medisch Centrum Groningen is de methode in ieder geval ingevoerd als standaard behandeling. Dit dankzij onderzoek van Marie-Jose Pelinck die op 24 juni promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bij IVF worden meerdere eicellen buiten het lichaam bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo’s in de baarmoeder teruggeplaatst worden. Vrouwen krijgen bovendien een hoge dosis hormonale medicatie toegediend om de eierstokken te stimuleren. Die behandeling is duur en kan veel bijwerkingen geven. Vertel mij wat … Na al dat slikken en spuiten voelde ik me net een uitgedroogd appeltje!

Bij MNC-IVF wordt weinig hormonale medicatie toegediend en ontstaan er minder bijwerkingen. Een ander voordeel is dat de kans op tweelingzwangerschappen kleiner is dan bij de standaard IVF.

Uit het onderzoek van Pelinck blijkt dat MNC-IVF in een groot aantal gevallen een geschikte behandeling is en dat de kans op een zwangerschap even groot is.

Volgens de onderzoeker lijkt MNC-IVF daarmee een zinvol alternatief voor de standaard IVF-behandeling.

Bron: UMCG – 17-06-2009

Lees ook:IVF-arts Meppel aangeklaagd
Lees ook:Foliumzuur en ijzer voor slimme baby
Lees ook:Nog maar één IVF-poging vergoed
Lees ook:Nieuwe berekening overlevingskans vroeggeborenen
Lees ook:Anticonceptie moet gemakkelijk zijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>