Wiegendood en kinderopvang: ‘Geen paniek!’

Geen paniek! Dat zeggen twee kinderartsen over het onderzoek dat gepensioneerd professor Guus de Jonge deed naar de link tussen wiegendood en kinderopvang. Volgens De Jonge lopen baby's tussen de drie en zes maanden bijna negen keer zoveel risico om te sterven aan wiegendood als ze op een kinderdagverblijf zijn of bij een gastouder. De kinderartsen Brand en Offringa schieten het onderzoek lek. Ze zeggen vrijdag in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde dat er geen reden is om alarm te slaan.

Guus de Jonge is een internationale autoriteit op het gebied van wiegendood. Volgens hem ondersteunen nieuwe cijfers zijn conclusie dat zuigelingen een veel groter risico lopen om aan wiegendood te sterven op een kinderdagverblijf of in een gastoudergezin. De Jonge denkt dat stress een rol zou kunnen spelen bij het plotselinge overlijden van de baby's. Hij pleit daarom voor langer zwangerschapsverlof zodat vrouwen hun kindje langer bij zich kunnen houden. Op zich geen gekke gedachte, trouwens!

De kinderartsen die scherpe kritiek hebben op het onderzoek zijn prof. dr. Paul Brand van het Universitair Medisch Centrum Groningen en prof. dr. Martin Offringa van de Zwolse Isala Klinieken. Ze vinden dat met de gebruikte onderzoeksopzet niet kan aangetoond kan worden dat er een causaal verband is tussen wiegendood en het verblijf in een kinderopvang. Ze noemen de resultaten zelfs 'vertekend' en zien geen reden om alarm te slaan. De kinderartsen willen dat er nader onderzoek komt naar een mogelijke link.

Profesoor Guus de Jonge ontdekte in 1987 dat wiegendood minder vaak optreedt als de baby's niet op de buik in bed worden gelegd. Later kwamen van hem ook de adviezen om niet te roken in de omgeving van zuigelingen en geen dekbed of kussen in de wieg te leggen. Sinds 1987 daalde het aantal gevallen van wiegendood spectaculair. Overleden er in 1986 nog 190 baby's aan wiegendood, in 2006 waren dat er nog 11.

Lees ook:Wiegendood veroorzaakt door bacteriƫn?
Lees ook:Baby Rijswijk stierf natuurlijke dood
Lees ook:Sierra Leone gevaarlijkste land voor zwangeren
Lees ook:Rol hartafwijking bij wiegendood
Lees ook:Baby overleeft brand in vuilnis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>