Consumentenrecht: Aktiebaby failliet, wat nu?

UPDATE 29 APRIL 2009: LEEGVERKOOP AKTIEBABY

Naar aanleiding van het faillissement van Aktiebaby in Breda kwamen diverse reacties en vragen binnen van gedupeerde klanten. Velen van hen hebben al een aanbetaling gedaan en zijn bang dat ze naar hun spullen kunnen fluiten. Daarom bij deze praktische informatie over de rechten van consumenten bij een faillissement, toegespitst op de klanten van Aktiebaby. Hopelijk hebt u er iets aan en lukt het u om uw aanbetaling terug te krijgen.

Als een ondernemer zijn schulden niet meer kan betalen wordt hij – op eigen aangifte of op verzoek van zijn schuldeisers – door de rechtbank in staat van faillissement verklaard. Daardoor verliest de ondernemer zeggenschap over zijn resterende gelden en goederen; die worden overgenomen door een curator. Met de waarde daarvan kunnen eventueel de schuldeisers betaald worden.

U moet zich na een faillissement van een winkel dus als schuldeiser richten tot de aangewezen curator. In het geval van Aktiebaby is dat:

Houben Advocaten
Mr. S.B.M. Tilman, curator Aktiebaby v.o.f.
t.a.v. mr. N.H.C.J. Willemsen
Postbus 4620
4803 EP Breda

Heeft u nog een bestelling lopen bij een ondernemer die failliet gaat, dan kan de curator u zeggen of de bestelling nog geleverd zal worden. Als blijkt dat de levering niet doorgaat, mag u de overeenkomst ongedaan maken. U kunt dan dus met een gerust hart ergens anders gaan shoppen. We kunnen ons namelijk voorstellen dat u ruim voor de uitgerekende datum alles keurig netjes in orde wilt hebben. Toch moet u – hoogzwanger of niet – als klant van Aktiebaby nog wat geduld op weten te brengen.

Gaat de levering nog wel door, dan kan de curator u namelijk houden aan afname en betaling. In het geval van Aktiebaby is nog onduidelijk of de winkel een doorstart kan maken. Als het bedrijf wel opnieuw open gaat zit u dus alsnog aan de koop vast! Op de website van Houben Advocaten wordt een eventuele doorstart van Aktiebaby vermeld in de rubriek Aktualiteit. Hou deze website dus goed in de gaten of neem telefonisch contact op.

Heeft u al een aanbetaling gedaan, maar kan de failliete ondernemer uw bestelling niet meer leveren? Dan zult u voor teruggave van uw aanbetaling -samen met de andere schuldeisers- moeten wachten op de afwikkeling van faillissement, in de hoop dat er voldoende geld overblijft om u terug te betalen. Soms is er in de algemene voorwaarden een garantieregeling opgenomen voor aanbetalingen.

Als u iets ter reparatie heeft gebracht en de winkel wordt failliet verklaard, kunt u bij de curator uw eigendom terugvorderen. Mogelijk verlangt hij wel een bewijs van uw eigendom, bijvoorbeeld een aankoopbon, of het reparatiebonnetje.

Bron: Consuwijzer.nl

Meer verhalen van gedupeerde klanten van Aktiebaby kunt u lezen op de website van Tros Radar.

Lees ook:Klanten Aktiebaby kopen spullen elders
Lees ook:Klanten voor gesloten deur Aktiebaby Breda
Lees ook:Trekken klanten Aktiebaby aan kortste eind?
Lees ook:Leegverkoop ‘Aktiebaby’ tegen spotprijzen
Lees ook:C&A roept babyschoentjes terug

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Consumentenrecht: Aktiebaby failliet, wat nu?

 1. Pingback: Trekken klanten Aktiebaby aan kortste eind? | Zwanger

 2. Pingback: Klanten voor gesloten deur Aktiebaby Breda | Zwanger

 3. Pingback: Klanten Aktiebaby kopen spullen elders | Zwanger

 4. Sharon

  Ik vind het echt belachelijk dat ze geld blijven binnenhalen, terwijl ze op het randje van de afgrond staan. Zij besluiten daarmee om andere mensen onvrijwillig aan hun schulden te laten meebetalen.
  Hun website was gewoon werkzaam, en als je weet hoe je ervoor staat als bedrijf moet je een grote vent/meid zijn en afkappen die handel.
  Wij hebben ook voor 250 euro wat besteld, netjes vooruit betaald. 2 dagen later zijn ze failliet!
  Wij kunnen nu zeker gaan fluiten naar ons zuiver verdiende loon. Geld waarvoor we hard werken en af wordt gestolen door mensen die geen zaak kunnen houden. Heel prettig!
  En als er geen doorstart gemaakt kan worden, dan wordt alles verkocht in de zaak.
  Ik vind dat de mensen die iets hebben gekocht allereerst hun spullen mogen ophalen.
  Maar zo werkt het natuurlijk niet in Nederland. Want de mensen die al pech hebben, krijgen er altijd nog een schepje pech bovenop. Wat een fijn land is het toch!
  Ik heb medelijden met alle aankomende vaders, moeders ,opa’s en oma’s die hun geld bij hun hebben besteed. Net alsof je niet wat beters aan je hoofd hebt wanneer je een kleine op komst hebt!
  Ik hoop dat iedereen zijn geld terugkrijgt of de goederen waarvoor je hebt betaald!

    /   Reply  / 
 5. Timmers

  Beste mensen,
  De aktie baby in breda was weer open,zo langs de snelweg te zien.

    /   Reply  / 
 6. Benvenido

  Vandaag langs aktie baby geweest zaak was weer open en wordt onder de naam negen maanden outlet leegverkocht.

  hun openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag en donderdag koopavond.

  Ook pepita is weer open onder de naam kidsoutlet heel veel drie halen i betalen en ook deze zaak wordt leegverkocht.

  hun openingstijden zijn van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18 uur en donderdag koopavond

  Mvg Benvenido

    /   Reply  / 
 7. Saskia

  Wat grappig Benvenido .. dat je langs je EIGEN zaak bent geweest. Stond je niet gewoon achter de kassa, naast je vrouw???

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>