Doe-het-zelf bevalling in opmars in Engeland en VS

Eén keer heb ik het toevallig meegemaakt .. een thuisbevalling zonder professionele hulp. En ik kan het werkelijk niemand aanraden. De 'ongelukkige' was in dit geval mijn bloedeigen zus bij wie de bevalling zo snel verliep dat er geen tijd meer was om naar het ziekenhuis te gaan. Haar zoontje is op de badkamervloer ter wereld gekomen. Op dat moment handelden we allemaal ijzig kalm. Na afloop spoot de adrenaline uit onze oren. Gelukkig was alles goed gegaan en stond er 10 minuten later wèl een verloskundige op de stoep om de navelstreng door te knippen en de placenta op te vangen. Maar hoe krankjorum moet je zijn om daar zelf voor te kiezen?

Ik kan me echt nauwelijks voorstellen dat er mensen zijn die er bewust voor kiezen om het allemaal in hun eentje thuis te doen. Toch schijnt freebirthing een trend te zijn in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, schrijft het Vlaamse Magazine Goed Gevoel. Niks zo lekker als helemaal alleen thuis bevallen zonder enige professionele medische hulp of pijnstilling.

 

In de Verenigde Staten bestaat zelfs een 'freebirthing-beweging' die geleid wordt door Laura Shanley, zelf een moeder van vier kinderen. Haar motto is: "Als je het goed wil doen, doe het dan zelf." Ze beviel vijf keer in haar eigen huis zonder hulp en schreef een boek over het onderwerp. Een van haar zonen werd te vroeg geboren en stierf meteen na zijn geboorte aan een hartdefect, longontsteking en bloedvergiftiging. "De lijkschouwer heeft mij op het hart gedrukt dat een geboorte in het ziekenhuis geen verschil zou hebben gemaakt. Ik heb allesbehalve spijt van mijn beslissing. Meer nog, ik vind dat elke vrouw voor een 'freebirth' moet kiezen."

Tik je de term 'Freebirthing' in op Google dan vind je talloze Amerikaanse en Britse blogs van vrouwen die getuigen over hun ervaringen. Ze zijn allemaal tegen de 'medicalisering' van de geboorte en zeggen dat moeders sneller en pijnlozer bevallen als ze dit niet in het ziekenhuis doen zonder iemand in de buurt.

Het is niet verrassend dat dokters en gynaecologen wantrouwig staan tegenover deze trend. Ze zijn van mening dat 'freebirthing' het leven van een vrouw in gevaar kan brengen. Bij een gezonde vrouw, die geen complicaties heeft, die goed haar lichaam en de behoeftes van haar baby kent, is een bevalling redelijk eenvoudig, zegt deskundige Mary Newburn. Maar de problemen bij freebirthing beginnen wanneer er complicaties zijn waarvan het gezin niets kent en wanneer er geen getrainde vroedvrouw bij is." Andere dokters zien het als een vrijwillige terugkeer naar middeleeuwse toestanden.

De Britse Clio Howie, 26 jaar, zegt dat de problemen rond de geboorte overdreven worden. "Een toekomstige moeder wordt zoveel angst aangepraat door de medische wereld. Vrouwen komen vaak angstig toe in het ziekenhuis, ze verwachten al op voorhand dat ze veel pijn zullen lijden. Ze worden angstig en geven hun lichaam het signaal dat het niet het juiste moment is voor een geboorte. Bloed en zuurstof vloeien weg uit de baarmoeder en stromen naar de armen en benen zodat de vrouw van het 'gevaar' kan weglopen of er tegen kan vechten. Zonder bloed en zuurstof kan de baarmoeder haar werk niet doen, waardoor het een pijnlijke bedoeling wordt", aldus Clio.

"Ik oefende zelf op het knippen van de navesltreng, maar focuste niet te veel op wat te doen bij een noodgeval. Want ik wist gewoon op voorhand dat er niets fout zou gaan. Ik was helemaal alleen en richtte de kamer in naar mijn smaak. Ik kocht een speciaal zwembad, zette mijn favoriete foto, bloemen en kaarsjes in het zicht. Mijn bevalling duurde slechts twee uur. Ik leed geen pijn en was volledig kalm. Pas toen het allemaal achter de rug was, mijn zoontje en ik bekomen waren, belde ik de vroedvrouw."  

Lees ook:Achtling geboren in Verenigde Staten
Lees ook:Eerste baby uit embryodonatie geboren
Lees ook:Spoedkliniek zwangeren geopend in AMC
Lees ook:Zware kraamtijd Barbara Barend
Lees ook:Kim-Lian krijgt geen kraamzorg

1 Reacties // Reageer

One thought on “Doe-het-zelf bevalling in opmars in Engeland en VS

  1. Lin

    Op het Britse Channel 5 was hierover onlangs een documentaire te zien: Extraordinary People; Outlaw Births. Als je die zoekterm intikt op Youtube kun je (een gedeelte van) die documentaire terugzien.

    Het zou ook zeker mijn ding niet zijn, maar het is waarschijnlijk een nogal heftige reactie op de wel hele sterke medicalisering van bevallen in deze landen. Desalniettemin moet ik er niet aan denken; als ik voor freebirthing had gekozen had ik mijn eerste bevalling niet na kunnen vertellen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>