Utrecht gezinsvriendelijkste stad

Ouders zijn ’t beste af in Utrecht, Zoetermeer, Lingewaard en Leeuwarderadeel. Dat blijkt uit onderzoek van opvoedblad J/M voor Ouders. Woensdag ontvangen deze vier gemeenten de J/M Award Gezinsvriendelijkste Gemeente.

In Nederland wonen 2,5 miljoen huishoudens met kinderen. Maar waar is het voor gezinnen ’t beste toeven? Voor het antwoord op deze vraag rangschikte J/M alle 413 gemeenten op zaken die voor gezinnen essentieel zijn.

Allereerst is gekeken naar het criminaliteitscijfer. Het belangrijkste voor ouders is immers of hun woonplaats een veilige plek is. Vervolgens werden hoeveelheid speelruimte, verkeersveiligheid, variatie in (goed bereikbare) voorzieningen voor kinderen, nabijheid voortgezet en hoger onderwijs en het buurtgevoel onder de loep genomen.

Hoge jeugdwerkloosheid, veel voortijdige schoolverlaters, slechte scholen en veel verontreiniging zorgden voor minpunten. Het onderzoek is gepubliceerd in het juninummer van J/M voor Ouders, dat 19 mei verschijnt. De uitkomsten zijn verrassend.

Winnaar grote steden: Utrecht (provincie Utrecht)

Utrecht scoort op veel criteria in de hoogste regionen: lage jeugdwerkloosheid en criminaliteit, verkeersveilig, veel groen. Wethouder Rinda den Besten is verheugd over de eerste plaats: ‘In Utrecht staat talentontwikkeling centraal. Al vanaf hun derde kunnen kinderen op allerlei verschillende verenigingen en clubs.’ Jonge gezinnen verlieten vroeger vaak de stad. Nu verhuizen ze vaker binnen de gemeente, bijvoorbeeld naar Leidsche Rijn. Daar zijn meer speelplekken.

Winnaar vanaf 75.000 inwoners: Zoetermeer (provincie Zuid-Holland)

De gemeente doet veel voor haar jonge inwoners. Zo zijn er liefst 160 sportverenigingen, het Zoetermeerse Media Festival waarin leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs medialessen kunnen volgen en diverse gratis activiteiten. ‘Wij willen graag dat onze jongeren weer terugkomen naar de stad als ze zich gaan settelen,’ zegt wethouder Mariëtte van Leeuwen. Zoetermeer is namelijk een echte woonstad. ‘We hebben de geborgenheid van een dorp, maar de voorzieningen van een stad.’

Winnaar 35.000 tot 75.000 inwoners: Lingewaard (provincie Gelderland)

Voor een kleine gemeente heeft Lingewaard relatief veel en gevarieerde voorzieningen voor kinderen. De gemeente beschikt zelfs over een eigen scholengemeenschap voor Voortgezet Onderwijs. Het is er veilig en het buurtgevoel is groot. ‘De buren kunnen van elkaar op aan, en buurtfeesten worden nog jaarlijks gehouden,’ aldus (ex-)wethouder Bert Frings. Alleen voor pubers is er niet heel veel in het dorp te doen. Maar ach, die zijn op de fiets zo in Arnhem of Nijmegen.

Kleine gemeenten: Leeuwarderadeel (provincie Friesland)

Leeuwarderadeel is een van de meest verkeersveilige gemeenten van Nederland. Ouders laten hun kind dan ook met een gerust hart zelf naar school lopen of fietsen. Het is er schoon, ook niet onbelangrijk. ‘Alles wat je als ouders nodig hebt, is hier te vinden,’ roemen bewoners hun woonplaats. Kinderen kunnen kiezen uit maar liefst zeven basisscholen. Ook op sportgebied komen ze volledig aan hun trekken. Je kunt er zelfs kaatsen en duiken.

Bron: J/M Onderzoek: De 19 gezinsvriendelijkste gemeenten van Nederland

Lees ook:Nieuw woord voor Van Dale: zwerfzwangere
Lees ook:Studenten doen aangifte van nepbaby
Lees ook:Rotterdam pakt babysterfte aan
Lees ook:Oproep: vervroegde overgang
Lees ook:Gratis naar Dick Bruna Huis in ruil voor knuffel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Utrecht gezinsvriendelijkste stad

  1. Stadswandeling Utrecht

    Utrecht is dan ook echt een prachtige stad. Jammer dat deze vaak ondergewaardeerd wordt in vergelijking met bijvoorbeeld Amsterdam. Hoewel deze twee niet te vergelijken zijn vindt ik Utrecht een stuk gezelliger en voornamelijk Hollandser,

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>