Geen 13 maar inmiddels 17 griepdoden

Het aantal sterfgevallen in Nederland als gevolg van de Mexicaanse griep is afgelopen week opgelopen tot 17. Dat blijkt uit de officiële cijfers die het RIVM vrijdag 6 november heeft gepubliceerd. Het aantal ziekenhuisopnamen is verdubbeld tot 611.

De sterfgevallen die afgelopen week zijn gemeld betreffen een 3-jarig meisje (uit Boxmeer), een 5-jarig meisje (uit Oostwold), een 21-jarige vrouw, een 53-jarige vrouw, een 35-jarige man (uit Heerlen), een 58-jarige man en een 64-jarige man.

Het overlijden van de 3-jarige peuter, het 5-jarige meisje en de 35-jarige man waren al eerder in het nieuws gemeld.

Het aantal ziekenhuisopnamen vanwege Nieuwe Influenza A (H1N1) is de afgelopen week opnieuw verdubbeld ten opzichte van vorige week. Bij 62% van de opgenomen patiënten en bij 81% van de griepdoden was sprake van ‘onderliggende medische problematiek’. Zij waren dus al ernstig ziek voordat ze Mexicaanse griep kregen.

Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt met griepachtige klachten is afgelopen week ook toegenomen (11,8 per 10.000 inwoners).

Op basis hiervan spreekt het RIVM nog steeds van een milde griepepidemie in Nederland.

Bron:  RIVM

Lees ook:Aantal griepdoden gestegen naar 22
Lees ook:Aantal griepdoden stijgt door naar 28
Lees ook:Mexicaanse griep op z’n retour?
Lees ook:Weer vier doden door Mexicaanse griep
Lees ook:Weer vier doden Mexicaanse griep

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Geen 13 maar inmiddels 17 griepdoden

  1. Marieke

    “81 procent van de doden” Bij 17 doden slaat dat percentage natuurlijk nergens op, wat ergerlijk dat zoveel websites als deze dit soort ‘statistiek’ klakkeloos overnemen.

    Laten we de zaken overigens even in perspectief blijven zien. De eerste Nederlandse H1N1 dode overleed ruim drie maanden geleden. Sinds die tijd zijn er in totaal zo’n 30.000 mensen overleden, waarvan 17 aan deze griep, maar merendeels flink ‘geholpen’ door onderliggende kwalen.

    Hou op met paniek zaaien. En laat die vaccinaties maar snel doorkomen, zodat we van het gezeur af zijn.

      /   Reply  / 
  2. Liesbeth Kombrink Auteur

    Ik denk dat we paniek juist voorkomen door heel statistisch de feiten op een rij te zetten. En het percentage van 81% geeft juist aan dat er met de mensen die overleden zijn in de meeste gevallen al iets aan de hand was. Dat lijkt mij juist geruststellend .. als je gezond bent is de kans klein dat je zomaar aan de Mexicaanse griep overlijdt. En het RIVM blijft ook benadrukken dat er nog steeds sprake is van een milde griepepidemie. Nergens in dit bericht staat te lezen dat het helemaal de verkeerde kant op gaat met die Mexicaanse griep. Het is maar net vanuit welke invalshoek je het wilt lezen …

      /   Reply  / 
  3. Marieke

    Ik bedoelde alleen te zeggen dat 81 procent al tendentieus klinkt. Je hebt minstens 100 gevallen nodig om een percentage te kunnen geven (letterlijk: honderdste deel). 81 procent van 17 doden is 13,77 reeds zieke mensen.

    Kortom: ik kan helemaal niets met dit soort cijfers, aangezien ze niet of moeilijk te interpreteren zijn. Dat geldt voor zowel jou als doorgeefluik als voor ons als lezer.

    Ik zie ook niet in wat dit bericht met het thema ‘zwanger’ te maken heeft. Bij mijn weten zijn er (in Nederland) geen zwangere vrouwen aan de griep overleden, maar wel ongeboren baby’s. Het lijkt me informatiever als je daarover schrijft, zodat vrouwen ten minste reden zien die vaccinatie te gaan halen.

      /   Reply  / 
  4. Liesbeth Kombrink Auteur

    Zwangere vrouwen zijn een risicogroep, vandaar dat alle info over de Mexicaanse griep voor hen interessant kan zijn. Hopelijk nemen ze op basis van alle informatie die hen ter beschikking staat een weloverwogen besluit om zich te laten vaccineren.

      /   Reply  / 
  5. Wendy

    Iedereen vergeet geloof ik dat er jaarlijks tussen de 250 en 1000 mensen overlijden aan een normale griep daar hoor je nu niemand over, van de 17 dodelijke griepslachtoffers waren er 13 die al een andere ziekte hadden, dus in feite zijn er tot nu toe maar 4 mensen overleden die “gezond”waren.
    Zorg goed voor jezelf, eet gezond en zorg voor een goede hygiene, wordt je toch ziek, je bed in en uitzieken. Stop toch eens met al die paniek!!!!!
    Vergeet niet als je een griepprik haalt, je eigenlijk met het virus wordt ingespoten en je lichaam dan zelf antistoffen moet gaan aanmaken.
    Denk daar allemaal eens over na.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>