Herdenking steekpartij Fabeltjesland

huilend kindjeVandaag (Zaterdag 23 januari) is het een jaar geleden dat de psychopaat Kim de Gelder in blinde razernij om zich heen stak op kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Daarbij kwamen Korneel (9 maanden), Leon (6 maanden) en verzorgster Marita Blindeman (54) om het leven. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat de eerste berichtjes uit België binnen druppelden .. ongeveer rond deze tijd .. 10.30 uur vrijdagmorgen. Diverse kindjes liepen zware verwondingen op en dragen tot op de dag vandaag de sporen van dit afschuwelijk drama met zich mee.

Op zoek naar informatie over een eventuele herdenking stuit ik op het bericht dat steeds meer crèches in Belgie een premie vragen om hun gebouwen beter te beveiligen. Zo werkt dat met nieuws .. over de gebeurtenis zelf schrijven of de droge aankondiging van een herdenking wordt door journalisten al snel te gemakkelijk gevonden. Nee, er moet een kapstok worden gevonden om dat ene zinnetje aan op kunnen hangen: Morgen is het een jaar geleden dat in een crèche in Dendermonde twee baby’s en een verzorgster werden doodgestoken …

Er is meer hard nieuws te melden over het drama. De Vlaamse krant De Standaard schrijft vandaag – uiteraard niet toevallig – dat het onderzoek naar de dader Kim de Gelder bijna is afgerond. Binnenkort komt er een eindverhoor van de verdachte. In het artikel wordt met geen woord gerept over de herdenking.

Gelukkig vind ik op de website van de gemeente Dendermonde wel een berichtje over de herdenking op zaterdag 23 januari. De datum zal altijd een zwarte bladzijde blijven in de geschiedenis van de stad. De ‘stille’ herdenking wordt om 10.00 uur gehouden op het terrein van  het voormalige Fabeltjesland in de 5e Januaristraat in Sint-Gillis, Dendermonde. Op die plek zal ook een herdenkingsmonumentje worden onthuld. Het kunstwerk bestaat uit keramiektegeltjes, van klein naar groot, met daarin handafdrukken van kinderen.

Ook de parochie in Sint-Gilles herdenkt het drama zaterdag met een speciale viering. Bovendien organiseert een oom van één van de vermoorde kindjes een stille fietstocht met witte ballonnen aan de fietsen.

Bron: gemeente Dendermonde

Lees ook:Donderdag reconstructie drama Fabeltjesland
Lees ook:Kim de Gelder ‘ontoerekeningsvatbaar’
Lees ook:Crèche Fabeltjesland krijgt nieuwe behuizing
Lees ook:Dader bloedbad creche zwijgt in alle talen
Lees ook:Kim de Gelder ‘bekent’ bloedbad Fabeltjesland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>