Helft eerste kinderen buiten het huwelijk geboren

Het zal wel .. maar wat moeten we ermee? Dat was het eerste wat ik dacht toen ik vandaag de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek tegenkwam. Dit zijn ze: in 2007 is 40 procent van alle kinderen door een niet-getrouwde moeder ter wereld gebracht. Van eerstgeborenen is dat zelfs de helft. Dit aandeel is in tien jaar tijd verdubbeld. Geen idee welk etiket ik op dit soort cijfers moet plakken. Is het een negatieve ontwikkeling dat er zoveel kinderen buiten het huwelijk worden geboren? Of is het juist een positief teken van zelfstandigheid dat vrouwen geen boterbriefje meer nodig om een gezin te stichten?

Als ik er dan al iets van moet vinden, dan neig ik toch naar dat laatste. Wat mij betreft schijnt er in eerste instantie een miniscuul stukje emancipatie door de CBS-cijfertjes heen. En dat kan ik alleen maar als positief beschouwen. Persoonlijk was ik wel getrouwd toen mijn eerste en enige kind werd geboren. Maar dat was ook alleen maar zo omdat het zo lang geduurd heeft voordat ik zwanger raakte. Als het meteen gelukt was toen ik met de pil stopte had ik deze cijfers ook een boost gegeven.

Maar als we de cijfers wat beter bekijken word ik er toch minder vrolijk van. Vooral tienermoeders blijken namelijk niet getrouwd te zijn. In 2007 waren negen op de tien moeders die voor hun 20e hun eerste kind kregen, niet getrouwd. Begin jaren negentig waren dat er nog maar vier op de tien. En juist bij die tienermoeders heb ik zo m'n twijfels of ze dat kind wel heel bewust hebben gewild. Zeker als ze nog geen partner hebben gevonden met wie ze de rest van hun leven zouden willen doorbrengen. In die gevallen gaat mijn emancipatoire vlieger natuurlijk niet op.

Voor de volledigheid: bij vrouwen die pas na hun 35e voor het eerst moeder worden, is overigens ruim de helft niet getrouwd.

Vorig jaar werden er 181.000 kinderen geboren, waarvan ruim 70.000 buiten het huwelijk. Dit betekent dat van vier op de tien baby's de ouders niet getrouwd waren. In 1990 gold dit voor een op de tien pasgeborenen.

De stijging is een gevolg van de sterke toename van het aantal niet-gehuwd samenwonenden. Ook na de geboorte van hun eerste kind blijven steeds meer ouders 'hokken' in plaats van te trouwen. Zelfs als er meer kinderen komen is dat nog steeds geen reden om elkaa het ja-woord te geven. Of zoals het CBS het schrijft: ook het aandeel daaropvolgende kinderen met niet-getrouwde ouders stijgt fors. 

 

Ondanks de sterke stijging van het aandeel kinderen dat buiten een huwelijk wordt geboren neemt Nederland in Europa nog steeds een middenpositie in. Vooral in de Noordelijke landen is het aandeel geboorten uit niet-gehuwde moeders hoog. Ruim de helft van alle kinderen daar heeft niet-gehuwde ouders. In Italië en Griekenland komen geboorten uit niet-getrouwde ouders veel minder voor.

 

Bron: CBS. 

 

Lees ook:Eén op 10 baby’s met alleenstaande moeder
Lees ook:Helft baby’s slaapt na drie maanden door
Lees ook:Groot gezin sterft uit
Lees ook:Steeds minder meerlingen
Lees ook:Tweede kind prinses Marie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>