Babymelkschandaal China eist nu al vier levens

Het speelt al een paar weken. En ik heb het nieuws bewust opzij geschoven. Het werk van een journalist bestaat nou eenmaal uit het maken van keuzes. Dit heb ik laten liggen met de gedachte 'ver van mijn bed' en 'het zal zo'n vaart wel niet lopen'. Maar dat doet het dus wel. In China zijn al vier baby's overleden door verontreinigd melkpoeder en er zijn al meer dan 6000 kinderen ziek geworden. Ze kregen via melkpoeder de giftige stof melamine binnen. (Foto: Xinhuanet.com)

Van de slachtoffertjes liggen er 1327 in het ziekenhuis, 158 met acuut nierfalen. Dat meldde Chinees staatspersbureau Xinhua woensdag op gezag van het ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen dagen bleken meer en meer producten besmet te zijn met melamine. De Chinese autoriteiten troffen de giftige stof aan in producten van 22 fabrikanten. Alle meldproducten zullen daarom onderzocht worden op melamine. 

Een supermarktketen in Hongkong maakte dinsdag bekend dat de stof is gevonden in een yoghurtreep. Het product was gemaakt in de noordelijke Chinese provincie Binnen-Mongolië. Inmiddels heeft Hongkong het Chinese bedrijf Yilli bevolen alle producten als melk, ijs en yoghurt uit de schappen te halen. In acht van de dertig producten van Yili zat melamine. 

In China is nu een run ontstaan op in het buitenland geproduceerde melkpoeder. Sommige apotheken hebben een maximum van drie blikken per klant ingesteld, omdat mensen aan het hamsteren zijn geslagen uit angst niet meer aan veilige melkpoeder te kunnen komen. 

Melamine is een chemische stof die vooral gebruikt wordt bij het maken van kunststof borden en bestek. Toegevoegd aan melk kan melamine het aanlengen met water verhullen. Dat doet vermoeden dat de stof er met opzet aan toegevoegd zou kunnen zijn door producenten. Je kunt je zoiets toch bijna niet voorstellen?

Lees ook:Nog 10.000 Chinese kinderen in ziekenhuis
Lees ook:Al 53.000 Chinese baby’s ziek door melkpoeder!
Lees ook:Twee executies melamine-schandaal China
Lees ook:Steeds minder Chinese baby’s in ziekenhuis
Lees ook:Nog steeds bijna 6000 Chinese kinderen ziek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>