’24 uur hulp bevalling lukt niet’

Het is een mooi streven van demissionair minister Ab Klink om de babysterfte in ons land binnen vijf jaar te halveren. Begin dit jaar presenteerde een speciaal ingestelde commissie van deskundigen een rapport met aanbevelingen om dat doel te bereiken. Maar, zo blijkt uit berekeningen van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), het lukt niet om op korte termijn overal 24 uur per dag acute zorg rondom bevallingen te garanderen.

Er is onvoldoende personeel en geld om dit te bewerkstelligen, zegt NVZ-bestuurder Ruurd-Jan Roorda zaterdag in Trouw.

In Nederland sterft één op de honderd baby’s vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte. Jaarlijks zijn dat 1700 zuigelingen. Ons land heeft daarmee een van de hoogste sterftecijfers onder baby’s van Europa. Alleen in Letland en Frankrijk sterft jaarlijks een hoger percentage baby’s dan in Nederland.

Een van de aanbevelingen in het rapport luidde dat artsen en andere medisch personeel dag en nacht binnen 15 minuten paraat moeten zijn om in te grijpen bij noodsituaties bij bevallingen. Dit blijkt volgens de ziekenhuiskoepel dus vooralsnog niet mogelijk.

Klik hier om het interview in Trouw te lezen.

Lees ook:Proef tegen babysterfte uitgebreid
Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag
Lees ook:Sierra Leone gevaarlijkste land voor zwangeren
Lees ook:Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa
Lees ook:Aanpak babysterfte steeds concreter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>