Sierra Leone gevaarlijkste land voor zwangeren

In september scheef ik al dat voor een baby de overlevingskansen het kleinst zijn in Sierra Leone. Het is dan ook niet zo verbazingwekkend dat Unicef nu de conclusie trekt dat ook aanstaande moeders het slechtst af zijn in dat Afrikaanse land. Per 100.000 bevallingen sterven 2.100 vrouwen in Sierra Leone. Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfonds Unicef, The State of the World’s Children 2009, dat donderdag is gepubliceerd.

In ontwikkelingslanden loopt een vrouw een risico van 1 op 76 om tijdens haar zwangerschap, bevalling of in haar kraamtijd te sterven. Een vrouw in een ontwikkeld land loopt daarentegen een risico van 1 op 8.000.

“Elk jaar sterven meer dan een half miljoen vrouwen aan complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling, waaronder ongeveer 70.000 meisjes en jonge vrouwen tussen de vijftien en negentien jaar,” zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van Unicef Nederland.

Volgens jaarrapport The State of the World’s Children is de kans dat baby’s in ontwikkelingslanden in hun eerste levensmaand sterven veertien keer groter dan voor kinderen in ontwikkelde landen.

Buiten Sierra Leone zijn ook Niger, Afghanistan, Tsjaad, Angola, Liberië, Somalië, de Democratische Republiek Congo, Guinee-Bissau en Mali landen met een hoog risico. De kans dat een vrouw in die landen sterft tijdens of vlak na de zwangerschap varieert van 1 op 7 in Niger, tot 1 op 15 in Mali.

Lees ook:Negen miljoen kinderen sterven voor vijfde jaar
Lees ook:Noorwegen beste land voor moeders
Lees ook:Zweden is the place to be voor moeders en kinderen
Lees ook:Derde vrouwen bevalt zonder hulp
Lees ook:Minder vrouwen sterven tijdens of na zwangerschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>