Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa

Nieuw is het niet .. dat Nederland behoort tot de Europese landen met een hoge babysterfte. Ik heb het al vaker gehoord en gelezen. Het is niet voor niks dat minister Klink van Volksgezondheid deze zomer een hele batterij maatregelen presenteerde om de babysterfte in ons land aan te pakken. Nu blijkt dat de cijfers nog verontrustender zijn dan gedacht. Voorheen zat Nederland in de middenmoot, nu sterven er alleen in Frankrijk en Letland meer baby’s dan in Nederland. Een serieus issue dus!

In Nederland sterft een op de honderd baby’s in Nederland tijdens of direct na de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer TNO en Maastricht UMC dat donderdag wordt gepresenteerd.

Voor het onderzoek zijn 26 Europese landen doorgelicht. Luxemburg, Slowakije en Spanje hebben de laagste babysterfte. Daar overleven vijf op de duizend baby’s de eerste uren na de bevalling of de bevalling zelf niet.

Bron: De Pers.

Lees ook:’24 uur hulp bevalling lukt niet’
Lees ook:Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen
Lees ook:Babysterfte met 40% gedaald
Lees ook:Sierra Leone gevaarlijkste land voor zwangeren
Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Babysterfte Nederland bijna hoogste van Europa

  1. Michelle

    Dat komt ook omdat in Nederland veel moeders doorroken tijdens de zwangerschap. Moeders in Nederland de oudste zijn van europa. En er in Nederland vaker dan in andere landen hormoonbehandelingen gegeven waardoor er meer meerlingenzwangerschappen zich aandienen.
    In veel europese landen is het gewoon om een vruchtwaterpunctie of vlokkentest uit te voeren. Er worden daardoor meer afwijkingen opgespoord en deze kinderen worden voortijdig geaborteerd.
    Nederland behandeld prematuren in principe vanaf 26 weken. Hiervoor kijken ze eerst of het kind zelf ademt. Voor de 24 weken wordt er niet behandeld. Hierdoor overlijden er meer kinderen in Nederland ten opzichte van andere europese landen. De vraag is of zo’n kind ook kwaliteit van leven heeft.
    Als mensen nou eens gaan stoppen met roken als ze zwanger zijn/ willen worden.
    Als de omstandigheden goed zijn mensen niet onnodig wachten met het krijgen van kinderen.
    Als we eens zelf hand in eigen boezem steken. En dit gaan veranderen iig het stoppen met roken. Dan krijgen we al veel mooiere cijfers.

      /   Reply  / 
  2. Michelle

    Wat in Nederland ook wordt meegeteld zijn late abortussen in andere landen niet.
    Als de normen niet voor alle landen gelijk zijn vraag ik me af wat de waarde van het onderzoek is.

      /   Reply  / 
  3. Lianne

    Vind ik niet gek.
    Ze laten je maar overtijd lopen.
    Ik liep bij mijn zoon bijna 3 weken overtijd.
    Hij woog 10 pond en kwam er na veel trekken
    en sjorren moeizaam uit.
    Nou volgens de gyn zou hij niet zo groot zijn maar 10 pond en 58 cm?vind ik best groot.
    Hij leek wel een peuter.
    Bij mijn dochtertje liep ik ook zoveel overtijd
    Ik had geen vruchtwater meer en ze heeft 2 x een hartstilstand gehad omdat haar longetjes vol zaten met meconium , gelukkig is alles goed afgelopen, maar voor het zelfde geld hadden wij ze niet meer gehad.
    Nu bij mijn laatste dochtertje vonden ze het gek dat ik wat ongerust was, maar gelukkig was er een gyn die naar me luisterde en ja hoor bij 38 weken werd ons sterrekijkertje geboren.
    Hadden ze over het hoofd gezien, maar na 36 uur weeen en 1 uur persen hadden ze toch zoiets van, dit hadden we kunnen voorkomen door…….

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>