Aanpak babysterfte steeds concreter

Nederland behoort tot de Europese landen met de hoogste babysterfte. Dat is allang geen nieuws meer. Alleen in Frankrijk en Letland sterven meer baby’s voor, tijdens en vlak na de geboorte dan in ons land. Vandaar ook dat minister Klink van Volksgezondheid vorig jaar zomer er serieus werk van maakte om de babystefte aan te pakken. De destijds door Klink ingestelde stuurgroep ‘zwangerschap en geboorte’ presenteerde deze week het eerste rapport. En de minister beloofde extra miljoenen als die nodig zijn om het probleem aan te pakken.

Klink moet de komende jaren flink bezuinigen. Toch vindt hij dat er voor veilige geboorten extra geld moet komen als er meer gynaecologen en/of verloskundigen nodig zijn.

De stuurgroep van deskundigen advsieerde onder meer 24-uurs spoedzorg: artsen en ander medisch personeel zouden zeven dagen lang dag en nacht paraat moeten zijn in ziekenhuizen bij complicaties. Nu is die hulp er buiten kantoortijden meestal niet.

Volgens Klink is sterfte bij geboorte zeer ingrijpend voor ouders, broertjes en zusjes. ,,De gevolgen denderen soms decennia later nog door in de families.” De minister stuurt volgende maand een brief naar de Tweede Kamer met verdere voorstellen.

Lees ook:Dit jaar nog lijst ziekenhuizen verloskunde
Lees ook:Babysterfte in Nederland hoger dan in andere Europese landen
Lees ook:Batterij maatregelen om babysterfte aan te pakken
Lees ook:Verloskundigen kunnen eindelijk ook taxi pakken
Lees ook:Verloskundige moet taxi kunnen pakken

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Aanpak babysterfte steeds concreter

 1. Lia

  Ik denk dat 24-uur zorg beschikbaar wel degelijk het verschil kan maken tussen leven of dood. Nu kan een gynaecoloog wel binnen een kwartier in het ziekenhuis moeten zijn, maar als zijn auto ineens niet start of wat dan ook.. En in sommige gevallen moet een thuisbevalling gewoon niet mogen; ik woonde tijdens de bevalling van mijn eerste vier hoog zonder lift en ben maar wat blij geweest dat ik zelf al voor een ziekenhuisbevalling had gekozen (terwijl mijn vk hevig een thuisbevalling promootte), want de brandweer had er aan te pas moeten komen om me nog na de bevalling naar het ziekenhuis te vervoeren, omdat ik bleef bloeden.

  Ik hoop echt dat de maatregelen die ze nemen, zullen helpen om de sterfte te beperken, want het lijkt me echt verschrikkelijk als je dit mee moet maken.

    /   Reply  / 
 2. Judith van Praag

  In ons geval wilde de co-assistent de Operatiekamer klaar maken voor Keizersnede om 18:00 uur, maar de arts zat nog ergens te dineren en weigerde goedkeuring te geven voor wat haar collega 12 uur eerder had beloofd: Keizersnede bij stuitbevalling wanneer niet voldoende ontsluiting om 18:00 uur. ‘Laat haar nog maar even doorgaan, maar houdt het persen af tot ik er ben.’ Ze kwam een half uur later opdagen. In die tijd inderdaad van 1-10 cm ontsluiting, maar ons kindje is gestikt tijdens de laatste 5 minuten van de stuitbevalling. De arts in kwestie zei notabene bij het na-onderzoek: ‘tot de volgende keer, we zijn jullie iets schuldig’. Alsof verlies goed gemaakt zou kunnen worden.

  Klink heeft gelijk, de gevolgen denderen door. Erger nog, wanneer er geen andere kinderen zijn, noch komen, dan zullen ouders van een overleden baby nooit een kind zien opgroeien, en ook nooit de kans hebben grootouders te worden.

    /   Reply  / 
 3. Liesbeth Kombrink Auteur

  Wat vreselijk voor jullie, Judith! Veel sterkte.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>