‘Vijf procent van vrouwen niet spontaan zwanger’

Eén op de twintig vrouwen (vijf procent dus) raakt niet spontaan zwanger. Dat schrijft de Telegraaf donderdag. Het is alleen jammer dat de krant geen bron vermeldt. Even surfen op internet levert namelijk op dat de cijfers afkomstig zijn uit het jaarverslag van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie in Brussel.  De cijfers gelden dus voor België. Wat ze overigens niet minder interessant maakt. Van alle vrouwen die vorig jaar bevielen raakte één op twintig zwanger dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen. Tien procent van die vrouwen kreeg een meerling. Dat is drie keer meer dan bij vrouwen die wèl het geluk hadden spontaan zwanger te worden.

 

Het aantal vruchtbaarheidsbehandelingen stijgt gestaag. In 2007 bedroeg het cijfer al 5 procent van het aantal zwangerschappen. In 2002 was dat nog maar 3,9 procent, schrijft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws die de cijfers stukken vollediger vermeldt. Da's ook weer logisch als je bedenkt dat het gaat om Belgische gegevens.

 

De populairste behandeling is een hormoonstimulatie van de eierstokken. Die methode wordt toegepast bij 40 procent van de vrouwen die problemen hebben om zwanger te raken. In 36 procent van de gevallen wordt overgegaan tot in vitro fertilisatie, IVF. 24 procent ondergaat een ICSI-behandeling. Dat staat voor Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie, een variant op IVF waarbij de zaadcel rechtstreeks in de eicel wordt geïnjecteerd. Bij de normale IVF-behandeling moeten de zaadcellen op eigen kracht de eicel bereiken.

 

Bij 353 vrouwen (10,7 procent) leidde de vruchtbaarheidsbehandeling tot een meerling, terwijl bij een spontane bevruchting slechts 3,4 procent van de vrouwen een twee- of drieling krijgen. Van het totaal aantal drielingen dat vorig jaar werd geboren, was zelfs de helft het resultaat van een kunstmatige bevruchting.

Lees ook:Minder meerlingen na IVF
Lees ook:Bij IVF meer kans op jongetje
Lees ook:IVF-behandeling vaak niet nodig
Lees ook:Ook ICSI-kind is even gezond
Lees ook:Oudere moeders krijgen vaker meerling

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “‘Vijf procent van vrouwen niet spontaan zwanger’

  1. Merel

    De helft van de ‘onvruchtbare’ vrouwen kan wél spontaan zwanger worden, maar niet van de partner van hun keuze.

    ICSI bijvoorbeeld wordt in veruit de meeste gevallen gebruikt vanwege de mannelijke factor, maar de gezonde vrouw moet desondanks het hele traject door omdat ze anders niet zwanger wordt. Om vervolgens als ‘onvruchtbaar’ verklaard op dit soort blogs terecht te komen.

      /   Reply  / 
  2. Liesbeth Kombrink

    Wel grappig .. het woordje onvruchtbaar wordt in het hele artikel niet gebruikt. Dus hoe kunnen deze vrouwen dan onvruchtbaar verklaard worden. Er staat alleen dat ze niet spontaan zwanger zijn geraakt. Of dat nou aan hen lag of aan de partner .. dat doet er volgens mij niet eens toe. En dat een vrouw het hele circuit door moet omdat haar man haar niet zwanger kan maken .. tja. Daar moet je het medische circuit op aanspreken denk ik. En niet ‘dit soort blogs’. Zelf ben ik ook zwanger geworden dankzij ICSI, dus ik weet waar ik over praat.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>