IVF-behandeling vaak niet nodig

Van koppels die verminderd vruchtbaar zijn, wordt na verloop van tijd 72 procent zwanger. Bijna de helft van deze zwangerschappen ontstaat spontaan, dus zonder vruchtbaarheidsbehandeling. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 2500 Nederlandse paren, die met een vruchtbaarheidsprobleem naar een ziekenhuis verwezen waren.

De studie is uitgevoerd door Monique Brandes. Ze promoveert vrijdag in het UMC St Radboud in Nijmegen.

Een systematisch onderzoek naar hoe het paren met een vruchtbaarheidsprobleem vergaat in hun pogingen om een kind te krijgen, is sinds de introductie van IVF in 1978 nog niet verricht. Van een vruchtbaarheidsprobleem is sprake, als een jaar lang onbeschermde sex tot een zwangerschap heeft geleid.

Brandes verzamelde gegevens van bijna 2500 paren, die in de jaren 2002 tot en met 2006 vanwege een vruchtbaarheidsprobleem verwezen waren naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis (Den Bosch), het Sint Elizabethziekenhuis (Tilburg) of het UMC St Radboud (Nijmegen).

Het onderzoek leverde enkele opmerkelijke resultaten op. Zo blijkt uit de ziekenhuisdata èn uit navraag bij betrokkenen, dat maar liefst 72 procent van deze 2500 stellen zwanger was geworden. Van de zwangerschappen was ruim de helft het gevolg van een vruchtbaarheidsbehandeling, waaronder IVF en ICSI; de overige zwangerschappen ontstonden spontaan. Artsen houden hier al rekening mee door vooral jonge mensen met een onbegrepen vruchtbaarheidsprobleem te adviseren een vruchtbaarheidsbehandeling nog even uit te stellen.

De IVF/ICSI behandeling leidde bij zestig procent van de behandelde paren tot een zwangerschap. Vooral paren, bij wie sprake was van verminderde vruchtbaarheid als gevolg van eileiderproblematiek, endometriose of slecht zaad hebben baat bij IVF/ICSI.

Bij een ovulatiestoornis of bij een onbekende vruchtbaarheidsstoornis voegt IVF weinig toe; deze stellen hebben, afhankelijk van de leeftijd van de vrouw, ook zonder IVF een goede prognose.

De helft van alle koppels die stoppen met een vruchtbaarheidsbehandeling doet dit nog voor de behandeling daadwerkelijk begonnen is. Dat wil zeggen: zij stoppen zodra onderzoek heeft uitgewezen wat de oorzaak van hun onvruchtbaarheid is. Het merendeel van de paren die niet zwanger zijn geworden, is vroegtijdig op eigen initiatief met de behandeling gestopt.

De belangrijkste redenen om te stoppen zijn de emotionele belasting die de behandeling met zich meebrengt en een slechte prognose van het stel in kwestie. Een reden kan ook zijn dat een stel gewoon geen behandeling wil.

Bron: UMC St. Radboud

Lees ook:Ook ICSI-kind is even gezond
Lees ook:‘Vijf procent van vrouwen niet spontaan zwanger’
Lees ook:Minder meerlingen na IVF
Lees ook:Aantal IVF-kinderen stijgt door
Lees ook:IVF-kind druk je niet uit in euro’s!

1 Reacties // Reageer

One thought on “IVF-behandeling vaak niet nodig

  1. Th. Barenbrug

    IVF-behandeling vaak niet nodig

    Het onderzoek van dr Monique Brandes van UMC St Radboud is zeer hoopgevend, omdat hieruit blijkt dat binnen de medische wereld nu ook serieus gekeken wordt naar zwangerschappen die bij ongewenst kinderloze paren alsnog spontaan ontstaan. Dit blijken er niet weinig te zijn. Dat is goed nieuws voor ongewenst kinderloze paren, omdat zij lang op een spontane zwangerschap mogen blijven hopen. Maar dat is nog niet het hele verhaal.

    Bij vrouwen neemt de vruchtbaarheid na het 30ste levensjaar merkbaar af met de leeftijd. Onder andere doordat oudere vrouwen per cyclus minder dagen (dus korter) vruchtbaar zijn. Jonge, vruchtbare vrouwen zijn per cyclus een dag of vijf zeer vruchtbaar. Met het ouder worden verkort deze periode, tot soms maar één zeer vruchtbare dag per cyclus. Hierdoor is de kans op spontane zwangerschap relatief klein. Vrouwen met kinderwens hebben, indien er geen medische oorzaken zijn voor hun kinderloosheid, daarom allereerst de kennis nodig om bij zichzelf te kunnen waarnemen op welke dag(en) ze wèl vruchtbaar zijn en wanneer niet, om hiermee de kans op zwangerschap elke cyclus fors te kunnen verhogen. In Duitsland wordt dit sinds de jaren ‘80 wetenschappelijk onderzocht, en is met de resultaten een effectieve didactische methode ontworpen. Het consulentennetwerk van NFP-Nederland onderwijst deze NFP-methode.

    Recent Duits onderzoek toont nu zelfs aan dat van stellen die korter dan drie jaar ongewenst kinderloos zijn alsnog ongeveer de helft binnen acht maanden op natuurlijke wijze zwanger raakt, door gebruik van deze NFP-methode. Dit zonder belastende hormoonkuren etc., en tegen veel lagere kosten. NFP vormt daarom bij onvervulde kinderwens, ook in periodes van wachten op medisch handelen, een uitstekende “eerste stap”. Enkele ziektekostenverzekeraars hebben de NFP-cursus voor kinderwens daarom reeds in hun pakket opgenomen.

    Namens NFP-Nederland,
    Dr Th.M. Barenbrug

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>