Oudere moeders krijgen vaker meerling

oudere moedersNiet verbazingwekkend, als je weet dat het aantal IVF-behandelingen drastisch groeit. Maar wel zorgwekkend, vind ik. Het aantal vrouwen dat boven de 45 jaar een tweeling of drieling krijgt, is de laatste jaren enorm gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van the Office of National Statistics in Engeland uit. Niet alleen de hoge leeftijd van de vrouwen brengt gezondheidsrisico’s voor moeder en kind met zich mee. Meerlingzwangerschappen zijn ook risicovoller. (Foto: Daily Mail)

In 2009 kregen in Engeland 156 vrouwen ouder dan 45 jaar een meerling, dat is vijf keer zoveel als tien jaar geleden. Toen waren het er nog maar 29. In totaal zetten vorig jaar 1475 45-plussers een kind op de wereld, in 1999 waren dat er 612.

De stijging is een gevolg van het toenemend aantal IVF-behandelingen. De meerderheid van de 45-plussers wordt zwanger door middel van eicellen van een andere vrouw, omdat ze zelf onvruchtbaar zijn.

Artsen maken zich – terecht – ernstig zorgen over de stijging. IVF-baby’s worden vaak te vroeg geboren, waardoor ze op de intensive care terecht komen.

In Engeland mogen klinieken maximaal twee embryo’s plaatsen. Meestal wordt er echter één teruggeplaatst. Goeie zaak!

In landen als Spanje, Cyprus of in Oost-Europa is een behandeling vaak veel goedkoper, maar nemen artsen grotere risico’s. Zo worden er vaak drie tot vier embryo’s tegelijkertijd geplaatst.

Dit vergroot de kans op zwangerschap aanzienlijk, maar ook de kans op een meerling, wanneer meerdere embryo’s zich ontwikkelen.

Uit het onderzoek blijkt dat jaarlijks zo’n 25.000 koppels ervoor kiezen naar het buitenland te gaan voor een IVF-behandeling. Dit aantal zal alleen maar stijgen, aangezien de IVF-behandeling in Engeland binnenkort niet meer in het zorgverzekeringspakket zit, zo meldt de Daily Mail.

Lees ook:Meer kans op zwangerschap met nieuwe IVF-test
Lees ook:Papa’s voelen zich vet na de geboorte
Lees ook:Gaat dit op mensen klonen lijken?
Lees ook:Zwangerschapsvergiftiging: bevalling inleiden
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>