Test kan geslacht baby al na zeven weken aantonen

Het heeft vele media gehaald. Om er een paar te noemen: de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws, Gezondheidsnet.nl en onze eigen gezondheid.blog.nl. Het is ook wel een onderwerp dat intrigeert. Zeker als je beseft dat er in Nederland maanden over is gesteggeld of we embryo's nu wel of niet mogen selecteren op erfelijke ziektes. Waar ik het over heb? Er schijnt een bloedtest in de maak die al bij zeven weken aantoont wat het geslacht van je baby is en of het kindje in je buik genetische afwijkingen heeft, zoals bijvoorbeeld het Down-syndroom. Maar .. willen we dat ook weten?

De test zou over vijf jaar beschikbaar kunnen zijn, vertellen wetenschappers in de Britse Marie Claire, de bron van alle verhalen in de media. In de medische wereld heeft de vinding al veel veel discussie gezorgd omdat het trend van designerbaby's zou stimuleren. Ouders zouden het geslacht kunnen bepalen van hun kind door ongewenste foetussen te aborteren.

Met de nieuwe test kunnen op een veilige manier aandoeningen als het syndroom van Down en Cystic Fibrosis worden ontdekt. Dat gaat nu via een vruchtwaterpunctie. Nadeel van de vruchtwaterpunctie is dat deze gevaren kan opleveren voor moeder en kind. Ook kan deze pas veel later uitgevoerd worden.

Eén van de Britse tegenstanders is Josephine Quintavalle van de pro-life organisatie CORE. Ze denkt dat de gevolgen immens zullen zijn als elke zwangere vrouw de test zou ondergaan. Volgens haar zijn sommigen niet klaar voor resultaten die op een ernstige ziekte of afwijking bij de foetus wijzen.

Zie ook: België heeft designerbaby na embryoselectie

Lees ook:Bloedtest vervangt vruchtwaterpunctie
Lees ook:Minder miskramen door nieuwe test Down-syndroom?
Lees ook:Bloedtest Down snel beschikbaar
Lees ook:Prins William en Kate Middleton krijgen een baby!
Lees ook:’100-jarige kan in nabije toekomst kind krijgen’

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Test kan geslacht baby al na zeven weken aantonen

  1. michelle

    Hier gaan wij mmoi voor de ongecensureerde versie. Geen testen aan mijn kindje. We zijn al super blij dat we natuurlijk zwanger kunnen worden.

      /   Reply  / 
  2. Petra

    Wij hebben een kindje gekregen met een zeer ernstige en zeldzame spierziekte. Ons zoontje heeft dan ook maar twee weken oud mogen worden. Doormiddel van genetisch onderzoek en embryo selectie kunnen wij toch waarschijnlijk een kindje krijgen die geen spierziekte heeft. Ik word af en toe een beetje moe van de verhalen over “de designerbaby” er zijn namelijk heel veel gevallen waarin embryoselectie een noodzakelijk iets is. En dat ze ook kunnen testen op geslacht: Er zij ook erfelijkbepaalde spierziekten die alleen bij jongens voorkomen, meisjes daarentegen worden kerngezond geboren. Dus ook daar is iets voor te zeggen. Vind het echt moeilijk dta iedereen meteen zijn of haar mening klaar heeeft zonder vaak echt te weten waar ze het over hebben.

    Moeder van Danny*

      /   Reply  / 
  3. Ana

    Deze bloedtest is nu al lang beschikbaar in andere landen als Portugal en Brazilie. Daar kost de test rond 100 euro.

      /   Reply  / 
  4. H.D.B. Go

    Wat is er moreel voor bezwaren dat de geneeskunde vooruitgang boekt? Indien ouders het geestelijk niet aan kunnen, dan zou je het probleem veel vroeger moeten aanpakken. Te beginnen met aanstaande huwelijks kandidaten een medisch onderzoek voor te stellen op erfelijke ziektes en de mogelijke consequenties voor het eventuele nageslacht. Ongeborenen hebben het recht om alle kansen te krijgen op een volwaardige start in hun leven. Als de vrucht genetische defecten vertonen die na de geboorte tot ernstige ziektes en handicaps gaat leiden, dan is een abortus in een vroeg stadia beter voor het ongeboren vrucht, de adspirant ouders en de gemeenschap. En daar is geen plaats voor misplaatste godsdienstige visies en bezwaren.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>