Bloedtest vervangt vruchtwaterpunctie

Een dilemma minder voor zwangere vrouwen die een risicovolle vruchtwaterpunctie zouden willen of moeten ondergaan. Over enkele jaren is het waarschijnlijk mogelijk om te testen op het Down-syndroom met simpel bloedonderzoek. De huidige vlokkentest of vruchtwaterpunctie brengen het risico van een miskraam met zich mee. (Foto: Gezondheidsnet)

De nieuwe test is een enorm uitkomst voor zwangeren die een test op Down syndroom willen laten uitvoeren. Het veiligere alternatief dat nu al wordt gebruikt, de combinatietest, waarbij een nekplooimeting wordt gecombineerd met een bloedtest, geeft geen diagnose maar slechts de kans op Down syndroom.

Onderzoeker en gynaecoloog Attie Go onderzocht hoe genetisch materiaal van de foetus in het bloed van een zwangere vrouw informatie kan geven over de aanwezigheid van het extra chromosoom dat kenmerkend is voor het Down syndroom.

De onderzochte test werkt niet voor iedereen. De werking van de test hangt af van de aanwezigheid van een bepaalde variatie in het doelwit-gen. Een voordeel van deze test is dat voor het onderzoek geen nieuwe onderzoeksapparaten of materiaal hoeven worden aangeschaft.

Als de test volledig is ontwikkeld, zou het in elk ziekenhuis uitgevoerd kunnen worden. Daarmee is de test ook relatief goedkoop. De eerste resultaten van het onderzoek zijn positief. De komende jaren zal het onderzoek verder uitgebouwd worden. Onderzocht moet worden of de test ook in grotere groepen betrouwbaar blijft.

Bron: VU A’dam

Lees ook:Bloedtest Down snel beschikbaar
Lees ook:Minder miskramen door nieuwe test Down-syndroom?
Lees ook:Test kan geslacht baby al na zeven weken aantonen
Lees ook:Zwangere vrouw niet bang voor prenatale screening
Lees ook:Ook onderzoek naar melamine in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>