Valreepmoeders twijfelen over tweede kind

Ineens dringt het tot je door. Als ik nog een kind wil moet ik een beetje haast maken. Op latere leeftijd kan die rottige biologische klok ineens angstvallig snel gaan tikken. Ik snap dus wel dat ze twijfelt, actrice Alwien Tulner. Ze is moeder van de 2-jarige Julie en wil op haar 38e dolgraag een tweede kind. Omdat ze al eens een rol is kwijtgeraakt door een dikke buik, lijkt het haar op dit moment niet handig om opnieuw te kiezen voor het moederschap.

Toch heeft ze geen jaren de tijd meer om erover na te denken. Met haar 38 jaar is Alwien niet bepaald de jongste. Zèlf sta ik ook in dubio. Ik ben inmiddels 41 (au ..) en na 11 jaar eindelijk dankzij IVF moeder geworden van een zoontje. Dolgelukkig ben ik met hem, net als Alwien met haar dochtertje Julie. Het kriebelt dus ook bij mij weer, net als bij Alwien.

De nood is bij mij zelfs nog iets hoger omdat ik drie jaar ouder ben. Bovendien zal ik nooit spontaan zwanger raken en moeten we dus opnieuw de medische mallemolen in. Het is dus nog maar de vraag of er een tweede kindje mag komen en het is heel onzeker hoe lang dat dan gaat duren.

En toch twijfel ik ook nog … want nadat ik bijna twee jaar lang alles heb opgegeven voor mijn kind ben ik er nu aan toe om weer eens voor mezelf en m’n werk te kiezen. Toch spreekt dat stemmetje in mijn hoofd me elke dag diverse keren vermanend toe: ,,Als je nog langer wacht hoeft het helemaal niet meer”.

Om nog maar te zwijgen over de medische complicaties die mogelijk het gevolg kunnen zijn van een zwangerschap op latere leeftijd. De eerste keer ben ik er ook niet bepaald fluitend doorheen gehuppeld, mede als gevolg van mijn leeftijd. Hoe langer ik dus wacht, hoe moeilijker het zal gaan worden.

Over dat wikken en wegen ga ik binnenkort een dagboek bijhouden hier op deze weblog. Daarin kunnen jullie meelezen wat mijn man en ik hebben besloten: wel of geen tweede kind? Wel of niet opnieuw het IVF-circuit in? Net als Alwien Tulner hebben wij ook geen jaren de tijd meer om een besluit te nemen. Dat is ons verhaal. Het verhaal van Alwien is te lezen op Telegraaf.nl.

UPDATE 22 MAART 2010: De Telegraaf meldt dat Alwien eindelijk zwanger is van haar tweede kindje.

Lees ook:Kind door baarmoederdonatie?
Lees ook:Gedicht over IVF: een streep
Lees ook:Dagboek IVF: we doen het dus niet!
Lees ook:Tweede huwelijk Xander en Sophie
Lees ook:Nederlandse vrouw op verstandige leeftijd moeder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>