België vriest allang eicellen in

Daar konden we op wachten. Dat de eerste berichten ons zouden bereiken over landen waar het invriezen van eicellen geen enkel probleem is. Onze zuiderburen lopen al jaren voorop met eicelbanken en designerbaby’s. Waarom dan een probleem maken van een eicelletje meer of minder in de ijskast? Een buitenlandse alleenstaande vrouw, die woont en werkt in België, heeft voor het eerst van de mogelijkheid gebruik gemaakt om haar eicellen te laten invriezen zodat ze op latere leeftijd alsnog moeder kan worden. De behandeling vond plaats in het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel. (foto: HLN)

In verschillende Belgische media zegt gynaecoloog Dominic Stoop dat het belangrijk is op welke leeftijd de eitjes worden afgenomen: ,,Het beste worden ze geoogst tussen de 31 en 35 jaar, dan is de kwaliteit nog heel goed. De ontdooide eicellen moeten bij de vrouw voor haar 47e worden teruggeplaatst, dat is de leeftijdsgrens voor IVF, kunstmatige bevruchting.

De behandeling kost in België ongeveer 3000 euro en wordt niet vergoed. In België zijn nog vijf andere verzoeken ingediend voor het laten invriezen van eicellen. Deze vrouwen komen allemaal uit het buitenland, zijn alleenstaand en hebben een drukke baan.

Stoop zegt dat steeds meer vrouwen hun kinderwens uitstellen en daardoor vruchtbaarheidsbehandelingen nodig hebben die de staat veel geld kosten.

In Nederland heeft de Tweede Kamer deze week plannen van het AMC om eicellen in te gaan vriezen verworpen. CDA en ChristenUnie zijn tegen, de PvdA noemt ‘discutabel’ en wil eerst weten wat de gevolgen zijn voor moeder en kind. D66 is de enige partij die positief staat tegenover de plannen.

Bron: HLN

Lees ook:Eicelbank nu ook in Nederland
Lees ook:NVOG: invriezen eicellen moet kunnen
Lees ook:Kamer godzijdank tegen invriezen eicellen
Lees ook:Invriezen eicellen nu al politiek dilemma
Lees ook:UMC vriest eicellen in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>