NVOG: invriezen eicellen moet kunnen

Voorheen heb ik me fel afgezet tegen het invriezen van eicellen om vrouwen de kans te geven om op hoge leeftijd nog kinderen te krijgen. Maar in dit advies van de NVOG en de KLEM kan ik me dan wel weer vinden. De beroepsverenigingen van gynaecologen en klinisch embryologen vinden dat vrouwen hun eicellen ook om niet-medische redenen in moeten kunnen laten vriezen. Ze adviseren daarbij wel om een leeftijdsgrens van 45 jaar aan te houden voor het gebruik van de eicellen.

En daar zit hem nou net de kneep, wat mij betreft. Op 45-jarige leeftijd proberen zwanger te worden kan nog net. Die leeftijdsgrens nog verder oprekken – zoals in de oorspronkelijke plannen het geval was – dat zou pas bezwaarlijk zijn.

Zeker als vrouwen hun kinderwens enkel en alleen blijven uitstellen omdat ze nog niet de ‘perfecte’ partner zijn tegenkomen of omdat ze nog willen studeren of reizen. Deze vrouwen leven een illussie: niet alles in het leven is maakbaar en het perfecte moment om kinderen te krijgen bestaat niet!

Het advies is eind vorige maand uitgebracht aan demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid. De gebruikte argumenten om het invriezen van eicellen om niet-medische redenen af te wijzen, zijn onvoldoende steekhoudend, aldus de verenigingen.

Vorig jaar zomer ontstond opschudding in de Tweede Kamer over plannen van het Academisch Medisch Centrum inĀ  Amsterdam. Het AMC wilde eicellen gaan invriezen van alleenstaande vrouwen die op latere leeftijd nog moeder willen worden. De regering zei toen te wachten op het advies van de beroepsverenigingen.

Die organisaties adviseren nu dus een leeftijdsgrens 45 jaar aan te houden. Dit is ook de grens voor ivf met donoreicellen. Het gaat hier om vitrificatie, een nieuwe manier van invriezen, die de eicel niet beschadigt. Vitrificatie maakt het mogelijk dat vrouwen hun eicellen bewaren voor later gebruik.

Lees ook:Premiere documentaire ‘Ei voor later’
Lees ook:UMC vriest eicellen in
Lees ook:Kamer voor invriezen eicellen
Lees ook:‘Leeftijdsgrens invriezen eicel 45 jaar’
Lees ook:Eicellen invriezen mag nu

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>