IVF-kindjes even gezond als ‘normale’ kinderen

Onwillekeurig denk ik het toch elke keer als er iets met mijn zoontje aan de hand is: zou het ermee te maken hebben dat hij een IVF-kindje is? Ook al zegt mijn gezonde verstand dat nooit bewezen is dat reageerbuisbaby’s een ontwikkelingsachterstand hebben. Toch ben je als moeder extra bezorgd als hij wat later gaat kruipen of lopen dan gebruikelijk is. Dankzij een onderzoek van de Universiteit van Groningen ben ik eindelijk wat meer gerustgesteld. IVF-kindjes blijken net zo gezond als baby’s die op een natuurlijke manier verwerkt zijn.

Het onderzoek is geleid door Dr. Karin Middelburg. Ze presenteerde de studie deze week op een vooraanstaand congres in Barcelona. De wetenschappers vergeleken 125 IVF-kinderen op de leeftijd van drie maanden met 90 baby’s die op natuurlijke wijze zijn geboren. Tussen deze groepen bleken geen verschillen te bestaan.

Het idee dat IVF-kinderen een achterstand zouden hebben op ‘normale’ leeftijdgenootjes komt voort uit het feit dat reageerbuisbaby’s vaker te vroeg geboren worden en gemiddeld een lager geboortegewicht hebben.

Deze week werd op het hetzelfde congres in Barcelona een onderzoek gepresenteerd over het invriezen van embryo’s. Deense wetenschappers zeggen dat er veel vaker gebruik zou moeten worden gemaakt van deze veilige methode omdat er geen nadelen aan zouden zitten. Volgens de onderzoekers is het zelfs beter om bij IVF gebruik te maken van ingevroren embryo’s.

Zie ook: Ingevroren embryo's beter voor ivf?

Lees ook:Ingevroren embryo’s beter voor ivf?
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:IVF-kinderen zijn langer!
Lees ook:Gezond kind uit 20 jaar oud embryo
Lees ook:IVF-kinderen ontwikkelen zich normaal

1 Reacties // Reageer

One thought on “IVF-kindjes even gezond als ‘normale’ kinderen

  1. Robert du Bois

    Knappe onderzoeker hoor, die Dr Karin Middelburg. Erg benieuwd of er nog meer goede onderzoeken van haar hand zullen verschijnen

      /   Reply  / 
  2. Pingback: IVF-kinderen ontwikkelen zich normaal | Zwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>