IVF-kinderen ontwikkelen zich normaal

Het is toch iets wat je bezighoudt. Als je veroordeeld bent tot IVF omdat je niet spontaan zwanger kunt raken, maak je je zorgen over de ontwikkeling van het kindje in je buik. Want hoe je het ook wendt of keert, er is volop geschreven over de mogelijke afwijkingen die jouw reageerbuisbaby kan hebben. Natuurlijk is het meeste daarvan niet onomstotelijk bewezen, maar toch .. het zit in je achterhoofd en roert zich af en toe. Zoals vandaag. Maar gelukkig in positieve zin, zo blijkt uit onderzoek waarop Karin Wagenaar op 15 oktober promoveert aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Kinderen die geboren zijn na IVF ontwikkelen zich hetzelfde als kinderen die geboren zijn na een natuurlijke conceptie. Hallelujah! 

Wagenaar onderzocht 233 ivf-kinderen tussen de 8 en 18 jaar op schoolprestaties, cognitieve vaardigheden, gedrag en sociaal-emotioneel functioneren. De onderzoekster vergeleek de ivf-kinderen met kinderen van ouders die vruchtbaarheidsproblemen hadden, maar uiteindelijk spontaan zwanger werden.

Bij de ivf-kinderen werden wel een verhoogde bloeddruk, hogere glucosewaarden en meer lichaamsvet gemeten, vergeleken met de andere kinderen. Volgens de onderzoekerster suggereren deze resultaten dat ivf-conceptie van invloed is op de ontwikkeling van bepaalde lichamelijke functies.

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op: www.vu.nl

Ruim een jaar geleden presenteerde Dr. Karin Middelburg overigens ook al geruststellende resultaten van een onderzoek naar ivf-kinderen. Op een groot congres in Barcelona kon ze melden dat ivf-kindjes net zo gezond zijn als ‘normale’ kinderen.

Bron: Nederlands Jeugd Instituut

Lees ook:IVF-kindjes zijn net zo gezond
Lees ook:IVF-kindjes even gezond als ‘normale’ kinderen
Lees ook:Slanke ouders, slanke baby
Lees ook:Baby uit bevroren embryo gezonder?
Lees ook:Novemberkind leeft langer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>