Dikke moeders krijgen dikke baby’s

Huilbaby's zijn blijkbaar nieuwswaardiger dan dikke baby's. Ik merkte het zelf vorige week toen ik een bericht plaatste over inbakeren en huilbaby's . Het is tot nu toe het meest gelezen stukje op mijn weblog. Dat verbaasde me enorm want inbakeren heeft toch een wat suffig 'uit-grootmoeders-tijd' imago. Toch werd het gevreten. Ook deze week schreeuwden de huilbaby's weer om aandacht op een symposium van de ABCD-studie in Amsterdam. Onderzoekers hadden daar meer te melden, namelijk dat dikke moeders vaker dikke baby's krijgen.

De ABCD-studie is een langlopend onderzoek in Amsterdam waarbij 6000 kinderen jarenlang worden gevolgd. Er werd onderzocht wat voor invloed de levensstijl tijdens een zwangerschap heeft op de gezondheid van een kind. Het onderzoek ging vijf jaar gelden van start.

Uit de studie kwam naar voren dat ”kinderen met een dikke moeder dubbel de klos zijn”, schrijft De Telegraaf. Volgens onderzoekster Tanja Vrijkotte zijn ze zwaarder bij de geboorte, maar groeien daarna ook sneller. ,,Hun moeders hebben een andere vetverbranding, waardoor ze in de buik op een bepaalde manier worden geprogrammeerd. Stevige vrouwen moeten daarom voor de zwangerschap de overtollige kilo’s zien kwijt te raken. Tijdens de zwangerschap kunnen ze worden ondersteund met voedingsadviezen.”

Er zijn ook grote etnische verschillen in overgewicht op de leeftijd van twee jaar. Bij Nederlandse kinderen heeft 8 procent last van overgewicht, bij Turke of Marokkaanse kinderen is dat percentage veel hoger, namelijk 20 procent. Volgens het onderzoek is dit deels te verklaren door het overgewicht van de moeders.

Zie ook:

Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby

Medische keuring 6000 kinderen in Amsterdam

 

 

Lees ook:Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Dikke mannen produceren minder zaad
Lees ook:Medische keuring 6000 kinderen in Amsterdam
Lees ook:Hoge bloedsuikers later gevaar voor kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dikke moeders krijgen dikke baby’s

  1. hunmoeder.

    ik ben het niet helemaal mee eens dat de meeste dikke vrouwen, dikke kinderen op de wereld zetten.

    Ik ben zelf 1.64 lang en voor de zwangerschap van mijn zoon 50 kilo. was toen 16 jaar.. mijn zoontje is met 41 weken geboren met het gewicht van 4065 gr en was 54 cm lang! een behoorlijk kind, nu is hij 20 maanden en weegt hij 14 kilo en is 1 meter lang.

    hij te te grote van een peuter. hij heeft altijd al met z’n gewicht en lengte boven de norm gezeten,

    nu ben ik 24 weken zwanger, en mijn baby heeft het gewicht van een baby 30 weken zwangerschap! ik was voor deze bevalling ook weer 50 kilo, ik eet niks geks of raars gewoon normaal. en toen krijg ik grote kinderen.

    En hun vader is ook niet groot of dik. 1.80 en 70 kilo.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>