Medische keuring 6000 kinderen in Amsterdam

Het grootste gezondheidsonderzoek dat ooit naar kinderen is gedaan in Amsterdam, krijgt binnenkort een vervolg. Deze zomer worden 6000 kinderen van 5 jaar medisch gekeurd. Ze worden al gevolgd vanaf het moment dat ze bij hun moeder in de buik zaten. De onderzoekers willen verband leggen tussen leefgewoonten en omstandigheden van vrouwen tijdens de zwangerschap en de gezondheid van het kind bij de geboorte en op latere leeftijd. Een goeie zaak!

In 2003 kregen 8000 zwangere vrouwen in Amsterdam het verzoek om mee te werken aan de zogenoemde ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development). Het accent van de studie ligt op de verschillen tussen etnische groepen.

Van de 8000 vrouwen wilden er 6000 meewerken. Ze zijn sindsdien geinterviewd en hun bloed is onderzocht toen ze zwanger waren. Van hun baby's zijn de resultaten van de hielprik en de gegevens van het consultatiebureau bekeken. Het onderzoek gaat binnenkort fase 2 in, schrijft het Parool. In juni krijgen de 6000 moeders opnieuw een vragenlijst met daarbij het verzoek of hun kind mag worden onderzocht.

Er wordt bij de kinderen gekeken naar gewicht, bloeddruk, lengte, het ontwikkelingsniveau, maar bijvoorbeeld ook de hartslag en de veranderingen daarin. ,,Dat zegt iets over de mate van stress'', vertelt Reinoud Gemke, hoogleraar algemene kindergeneeskunde van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

Bij de kinderen wordt ook bloed geprikt. Je kunt je dus afvragen of het niet zielig is. Dat de kinderen voor de meerdere eer en glorie van de wetenschap als een soort proefkonijnen worden gebruikt. ,,Het bloedprikken gebeurt op kindvriendelijke wijze'', legt de hoogleraar uit. ,,Met een spray wordt de plek waar geprikt wordt eerst verdoofd zodat de kleuters de naald in de vinger niet of nauwelijks voelen.''

Met de onderzoeksresultaten moet meer inzicht verkregen worden in de etnische verschillen. Met name veel Turkse en Marokkaanse kinderen in Amsterdam zijn te zwaar. Dat kan op latere leeftijd leiden tot hart- en vaatziekten. Ook is de embryo- en zuigelingensterfte in de Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroepen hoger. Bij Surinamers komen relatief veel vroeggeboorten voor of hebben baby's een laag geboortegewicht. Om deze risico's te verkleinen moet eerst duidelijk zijn wat de oorzaken zijn.

Lees ook:Sterfte groot onder Antilliaanse baby’s
Lees ook:Eicellen invriezen ook in Rotterdam en Leiderdorp
Lees ook:Ik zou een leuke oma zijn ..
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Aantal tienermoeders daalt fors

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>