Hoge bloedsuikers later gevaar voor kind

Het kan toeval zijn. Maar de laatste tijd hoor ik van steeds meer zwangeren om me heen dat ze te hoge bloedsuikerwaarden hebben. Of het probleem vaker voorkomt dan vroeger waag ik te betwijfelen. Er wordt waarschijnlijk wel strenger op gecontroleerd. En niet voor niks, zo blijkt. Want kinderen van moeders met hoge bloedsuikers tijdens de zwangerschap, hebben later meer kans op overgewicht en hart- en vaatziekten.

De conclusie van Deense wetenschappers is te lezen op de website van het Diabetes Fonds.  Aan het onderzoek deden ruim driehonderd Deense jonge volwassenen mee, van wie de moeder tijdens zwangerschapsdiabetes had, of diabetes type 1. Zij werden vergeleken met leeftijdsgenoten van gezonde moeders.

De kinderen die in de baarmoeder te makken hadden gehad met te hoge bloedsuiker van hun moeder, hadden op jongvolwassen leeftijd twee tot vier keer zoveel risico op overgewicht en problemen met cholesterol en bloeddruk dan normaal. Dat verhoogt hun kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Lees ook:Oudere moeder, zwaardere baby
Lees ook:Slanke ouders, slanke baby
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Zwangere vrouw verziekt met junkfood leven van kind
Lees ook:Meer risico op dik kind na keizersnede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>