Imago Down-kind moet beter

Vorige week maakte het VU Medisch Centrum bekend dat zwangere vrouwen binnenkort een bloedtest kunnen doen om vast te stellen of hun baby het Syndroom van Down heeft. Op dat nieuws werd enthousiast gereageerd in Nederland. Iets te enthousiast, vindt de Stichting De Upside van Down die er hard aan werkt om het imago van Downies te verbeteren.

De bloedtest kan vroeg in de zwangerschap worden uitgevoerd en zonder gevaren voor de foetus. Mooi, de medische wetenschap. Maar waarom zouden we testen op het Syndroom van Down?

Stichting De Upside van Down maakt zich sterk voor een objectieve, eerlijke beeldvorming van mensen met het Downsyndroom. Want meer begrip leidt uiteindelijk tot meer acceptatie en integratie van mensen met het Downsyndroom in onze maatschappij.

Nu hebben kinderen met het Syndroom van Down een serieus imagoprobleem: Downies zijn weliswaar vrolijk en muzikaal volgens de algemeen heersende opinie maar hebben vaak ook veel medische zorg nodig en kunnen lastig zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Hoeveel kennis heeft de Nederlander van het groot brengen van een kind met het Syndroom van Down? Met andere woorden: op welke gronden gaan aanstaande ouders straks een keuze maken tot het krijgen van een kind met het Syndroom van Down, of niet?

Is er in de Nederlandse samenleving nog plek voor mensen die ‘anders’ zijn of moet ieder kind in de toekomst perfect zijn? Kiezen we voor een maatschappij die uniform en gelijkmatig is of kiezen we voor verscheidenheid, voor eigenheid?

Stichting De Upside van Down wil via een zelfgemaakte tv-documentaire en een nieuw boek met bijzondere verhalen een bijdrage leveren aan deze discussie want het is doodzonde om de verrijking, die juist een Down-kind de omgeving biedt, met het badwater weg te gooien…

Lees meer over de stichting op www.deupsidevandown.nl

Bron: Medicalfacts

Lees ook:Minder miskramen door nieuwe test Down-syndroom?
Lees ook:‘Teveel onnodige abortussen bij Downsyndroom’
Lees ook:Bloedtest Down snel beschikbaar
Lees ook:Test kan geslacht baby al na zeven weken aantonen
Lees ook:Bloedtest vervangt vruchtwaterpunctie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>