KNOV is valse info spuugzat

Verloskundigen zijn het spuugzat dat zwangere vrouwen steeds op het verkeerde spoor worden gezet over thuisbevallingen. Daar moet een eind aan komen, vindt de beroepsorganisatie KNOV. Vrijdag presenteert de vereniging in Amersfoort haar visie op de toekomst van de verloskundige zorg.

Op basis van die visie wil de KNOV de komende tijd met alle betrokken partijen een zuivere discussie voeren over de inrichting van de verloskundige zorg in Nederland.

Volgens voorzitter Angela Verbeeten van de KNOV is de discussie over de thuisbevalling volledig uit het spoor geraakt. Bij veel zwangeren heeft zich daardoor de angst geworteld dat thuis bevallen hogere risico’s met zich meebrengt dan in het ziekenhuis.

Die angst berust volgens Verbeeten op gemanipuleerde informatie:

“Er is echter geen enkel onderzoek dat aantoont dat thuis bevallen de oorzaak is van de hogere babysterfte in Nederland. Het tegendeel is eerder waar. Wat onderzoeken wel aantonen is het feit dat medicalisering van de verloskunde, dus bevallen in het ziekenhuis met onnodige medische ingrepen, juist kan leiden tot hogere risico’s voor moeder en kind.. Dat bevestigt bijvoorbeeld ook professor Raymond de Vries van de Universiteit van Maastricht. Deze week benadrukte hij nog eens dat wanneer Nederland het huidige verloskundige systeem omver werpt en de VS zou volgen, dat dit net als in de VS een hogere moedersterfte tot gevolg kan hebben.”

In de visie van de KNOV staat de continuïteit van de zorgverlener voor de vrouw centraal en niet het verloskundig systeem. De KNOV gaat uit van het recht op een vertrouwde en deskundige verloskundige, die als eerste aanspreekpunt fungeert tijdens de gehele periode van kinderwens, zwangerschap, bevalling, en kraamzorg. Advies over gezond zwanger worden, eerlijke informatie, goede keuzebegeleiding en professionele begeleiding van iemand die ze vertrouwen zijn voorwaarden voor een goed verloop

Bron: Persbericht KNOV

Lees ook:Thuisbevalling steeds verder onder druk
Lees ook:Publieksvriendelijke actie verloskundigen. Hoe dan?
Lees ook:KNOV: thuis bevallen blijft veilig
Lees ook:Babysterfte kan omlaag door samenwerking
Lees ook:Kim-Lian krijgt geen kraamzorg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>