Babysterfte kan omlaag door samenwerking

De babysterfte in Nederland kan veel lager zijn als verloskundigen en gynaecologen beter samenwerken. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht dat woensdag wordt gepubliceerd in het British Medical Journal. De cijfers zijn schokkend. Vrouwen die tijdens de bevalling worden begeleid door een verloskundige lopen ruim twee keer zoveel risico dat hun baby overlijdt als vrouwen die de bevalling beginnen bij de gynaecoloog.

(Afbeelding: omslag gedichtenbundel ‘Jij hebt mij nooit mama genoemd’)

Als een vrouw tijdens een thuisbevalling naar het ziekenhuis moet, of wordt overgedragen aan de gynaecoloog, is de kans dat haar baby overlijdt zelfs bijna vier (!) keer zo hoog.

Een gelijksoortige conclusie werd overigens begin dit jaar getrokken door de Erasmus Universiteit in Rotterdam. (Babysterfte kan flink omlaag) Toen werd ook al gepleit voor een intensievere samenwerking tussen verloskundigen  en gynaecologen. In het huidige systeem werken ze gescheiden van elkaar en dat is funest.

‘Op het moment dat er iets misgaat bij de verloskundige, heb je een langere weg te gaan dan wanneer het misgaat bij de gynaecoloog‘, zegt neonatoloog en onderzoeker Hens Brouwers van het UMC Utrecht in De Volkskrant. ‘Als er maar één systeem was, zou het sneller gaan’, voegt onderzoeker en gynaecoloog Anneke Kwee daar aan toe. ‘Nu treedt er vertraging op.’

Elk jaar overlijden in Nederland 1700 baby’s, dat is één procent van het aantal geboortes. Alleen in Letland en Frankrijk sterft er jaarlijks een hoger percentage baby’s dan in Nederland.

Volgens de onderzoekers van het UMC moeten vrouwen nu niet ineens allemaal voor hun bevalling naar de gynaecoloog. Kwee: ‘Je zou moeten onderzoeken of het werkt om alle vrouwen in het ziekenhuis of in een geboortecentrum te laten bevallen. Met één afdeling waar elke bevalling plaatsvindt, ongeacht hoge of lage risico’s. Op zo’n afdeling moeten zowel verloskundigen als gynaecologen rondlopen. Zodra er iets misgaat, is er geen afstand meer.’

Een andere mogelijkheid is om alle bevallingen van het eerste kind in het ziekenhuis te laten gebeuren, zegt Brouwers in de krant: ‘Zoals de cijfers nu zijn, ben je geneigd om alle bevallingen van het eerste kind in te schatten als hoog-risico/bevallingen.’

Bron: UMC

Lees ook:Babysterfte kan flink omlaag
Lees ook:Babysterfte met 40% gedaald
Lees ook:Te snel keizersnee bij stuitligging
Lees ook:Geen bevallingen meer op Wadden
Lees ook:Dit jaar nog lijst ziekenhuizen verloskunde

1 Reacties // Reageer

One thought on “Babysterfte kan omlaag door samenwerking

  1. Rondom10

    MORGENAVOND, ZATERDAG 6 NOVEMBER 2010, IN RONDOM 10:
    — een slimme meid bevriest haar eicellen op tijd! —

    Je bent single, dik in de dertig, en je wil graag een kind. Maar ‘de Ware’ is nog niet in beeld. En ondertussen tikt het bekende biologische klokje maar door. Om je zelf meer tijd te geven om een partner te vinden, kan je tegenwoordig besluiten om je onbevruchte eicellen in te vriezen. In België is dat al mogelijk en misschien wordt het in ons land binnenkort ook mogelijk om vanwege ‘sociale redenen’ je eicellen in te vriezen. Omdat je nog geen partner hebt, bijvoorbeeld, of je carrière nog even niet op een lager pitje wil zetten.

    Voordeel van deze nieuwe techniek is, dat de eicellen ‘jong’ blijven zolang ze bevroren zijn. Een vrouw van veertig heeft met 35-jarige eicellen meer kans om zwanger te worden dan met 40-jarige eicellen. Dat is medisch gezien natuurlijk winst. En voor vrouwen die nog op zoek zijn naar een partner waar ze graag een kind van willen, kan het een enorme opluchting zijn dat hun eitjes veilig zijn gesteld.

    Maar de vraag is of het dit de goede manier is om een typisch ‘dertigersdilemma’ op te lossen. Nederlandse vrouwen zijn nu al de oudste moeders van de wereld. Een slimme meid krijgt haar kind op tijd, was jarenlang het devies van medici. Wordt dat nu: een slimme meid vriest haar eicellen in?

    Volgens sommigen is het invriezen van eicellen om niet-medische redenen een godsgeschenk voor vrouwen. Het geeft meer vrijheid, en is dus het toppunt van emancipatie. Een handig achter-de-handje voor als je geen partner kan vinden.

    Maar tegenstanders zeggen dat we voor God gaan spelen en het krijgen van kinderen zo teveel als een recht gaan zien. Je kinderwens in de vriezer: een mooie oplossing voor een maatschappelijk probleem of een onwenselijke ontwikkeling?

    Zaterdag 6 november 2010, LIVE vanuit Felix Meritis Amsterdam om 21.05 uur op Nederland 2.

    Discussiedeelnemers zijn o.a. Marieke Schellart (Documentairemaker “Ei voor later”; heeft haar eicellen laten invriezen), René Hoksbergen (hoogleraar adoptie) en Esmé Wiegman (Tweede Kamerlid ChristenUnie).

    Twitter via #rondom10

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>