Premiere documentaire ‘Ei voor later’

Ei voor laterDeze week gaat de documentaire Ei voor later in première van Marieke Schellart. In de film, die op 1 november ook op tv te zien is, worstelt de 35-jarige filmmaakster met haar biologische klok. Ze wil graag samen met een man een kind krijgen en opvoeden, maar haar prins op het witte paard is in geen velden of wegen te bekennen. Marieke besluit haar eicellen te laten invriezen om zo haar vruchtbaarheid te verlengen. Een omstreden keuze die veel losmaakt in haar omgeving.

Eigenlijk kan ik het met goed fatsoen natuurlijk niet nalaten om die film te gaan bekijken. Ik heb me vorig jaar zomer enorm opgewonden over het onzalige plan van het AMC in Amsterdam om eicellen in te gaan vriezen van vrouwen die hun kinderwens willen uitstellen. Zonder dat daar medisch gezien aanleiding voor is ..

De vrouwen die hun eicellen laten invriezen vinden het nog niet het juiste moment om moeder te worden. Of ze willen nog geen kind omdat ze nog niet de juiste partner hebben gevonden. Onzinnige redenen wat mij betreft, want het ideale moment om een kind te krijgen bestaat niet. Niet alles in het leven is maakbaar. Vrouwen die denken dat dat wel zo is, leven een illusie. Maar ieder z’n zelfbeschikkingsrecht hoor… Elke vrouw is immers baas in eigen buik.

Wat me vooral tegen de borst stuitte was de leeftijdsgrens die het AMC voor het plan wilde invoeren: 50 jaar. En dat schoot mij in het verkeerde keelgat. Bij reguliere IVF ligt de leeftijdsgrens op 45 jaar. Dat zijn vrouwen die om medische redenen moeite hebben met zwanger worden. Die willen het dolgraag, maar kunnen het niet. Daar wordt wel een grens getrokken bij 45 jaar. En vrouwen die ‘holadijee holadijoo’ nog niet klaar zijn voor het moederschap zouden ineens 5 jaar extra de tijd krijgen? Om van het leven te genieten en de speurtocht naar Mr. Right te voltooien? Belachelijk!

Gelukkig zijn de plannen inmiddels aangepast en kan ik me wel vinden in het advies van de NVOG en de KLEM (de beroepsverenigingen van gynaecologen en klinisch embryologen) dat vrouwen hun eicellen ook om niet-medische redenen in moeten kunnen laten vriezen. Ze adviseren daarbij dus wel om een leeftijdsgrens van 45 jaar aan te houden voor het gebruik van de eicellen.

De film Ei voor later wordt binnenkort ook op televisie uitgezonden. De documentaire is maandag 1 november te zien om 22.55 uur op Nederland 2 in Dokument van de NCRV.

Naar aanleiding van de documentaire vindt op 3 november ook een debat plaats over de ethische dilemma’s rondom om het invriezen van eicellen. Ethici, politici, (toekomstige)moeders en feministen gaan de discussie aan over het zelfbeschikkingsrecht van de vrouw.

U kunt daar bij zijn. Kaarten voor de debatavond kosten € 10,00 en zijn te bestellen via www.rodehoed.nl of 020 – 638 56 06.

Lees ook:NVOG: invriezen eicellen moet kunnen
Lees ook:Eicellen invriezen mag nu
Lees ook:‘Leeftijdsgrens invriezen eicel 45 jaar’
Lees ook:UMC vriest eicellen in
Lees ook:Kamer godzijdank tegen invriezen eicellen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>