Langer zwangerschapsverlof te duur

Langer zwangerschapsverlof is te duur. Het verdient zich niet terug door bijvoorbeeld een lager ziekteverzuim, minder beroep op de zorg en betere prestaties van terugkerende moeders op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek dat demissionair minister Donner van Sociale Zaken woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Donner was al geen voorstander van langer verlof. Met deze resultaten in de hand kan Nederland volmondig ‘nee’ zeggen tegen de Europese plannen om jonge moeders langer thuis te laten blijven.

Om het onderzoek was gevraagd door CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Veel werkneemsters zouden zich na het zwangerschaps- en bevallingsverlof ziek melden omdat het verlof te kort zou zijn.

Het Europees parlement wil het zwangerschapsverlof oprekken naar 18 of 20 weken. In Nederland hebben vrouwen voor en na de bevalling recht op in totaal 16 weken verlof.

Donner ziet niets in verleninging van het zwangerschapsverlof omdat het niet nodig zou zijn voor de gezondheid van moeder en kind. De minister had al eerder berekend dat twee weken langer zwangerschapsverlof, zoals in de Europese plannen wordt voorgesteld, ongeveer 140 miljoen euro extra kost en het dubbele bij vier weken verlenging.

Het langere verlof raakt vooral de werkgevers. Zij betalen de premies voor het WW-fonds, waaruit in Nederland zwangerschaps- en bevallingsverlof wordt gefinancierd. Bovendien moeten ze hun zwangere werkneemsters langer missen. Dat betekent niet alleen productieverlies. De werkneemsters lopen bovendien het risico uit het werkritme te raken en kennis mis te lopen.

Daar staat wel weer tegenover dat de moeders gezonder terugkeren op het werk en meer gewend zijn aan hun nieuwe gezinssituatie. Hierdoor kunnen ze ook beter gaan presteren en melden ze zich iets minder vaak ziek.

Na het optellen van alle kosten en het aftrekken van alle voordelen, blijft per saldo een kostenpost staan van 117 miljoen euro bij twee weken langer verlof en 322 miljoen euro bij vier weken verlenging.

Bron: RTL Nieuws

Lees ook:Nog lang geen langer zwangerschapsverlof
Lees ook:Europa breidt zwangerschapsverlof uit
Lees ook:Moeder couveusekindje krijgt langer verlof
Lees ook:Zwangerschapsverlof blijft 16 weken
Lees ook:Uitbreiding vaderverlof komt steeds dichterbij

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>