Prematuurtje meer risico ADHD

Ja, mijn zoontje is na 35 weken zwangerschap geboren. En ja, hij kan soms zo druk zijn dat ik wel eens denk: zou hij ADHD hebben? Voorlopig geef ik het nog het voordeel van de twijfel. Maar als ik dan zo’n onderzoek als dit tegenkom dan krijg ik toch wel weer de kriebels … Baby’s die heel vroeg geboren zijn hebben een twee keer zo grote kans op het ontwikkelen van ADHD. Elke week dat de zwangerschap ingekort wordt neemt de kans een klein beetje toe.

Meer dan een miljoen kinderen in Zweden zijn bestudeerd door onderzoekers van het Karolinska Instituut en de Uppsala University. ADHD kwam aanzienlijk meer voor bij kinderen die na een zwangerschap van 23 tot 28 weken geboren zijn.

Maar ook een geboorte na 35 of 36 weken (oeps, in die categorie valt mijn zoontje dus ..) vergroot de kans op ADHD met 30 procent in vergelijking met een zwangerschap van 39 tot 41 weken.

De uitkomsten van het onderzoek zijn niet nieuw.  De wetenschappers hebben wel voor het eerst omgevings- en genetische factoren uitgesloten. Er is tijdens het onderzoek gecorrigeerd voor de leeftijd, het opleidingsniveau en het rookgedrag van de moeder, maar ook alleenstaand ouderschap en een geschiedenis van psychische aandoeningen bij de ouders.

Het sterkste punt van het onderzoek is echter dat er ook gekeken is naar de verschillen tussen broertjes en zusjes. Te vroeg geboren kinderen zijn vergeleken met hun broers of zussen, die wel na een volledige zwangerschap ter wereld kwamen. Ook hieruit bleek dat vroeggeboorte een belangrijke voorspeller is voor het ontwikkelen van ADHD.

Hoewel de kans door vroeggeboorte dus toeneemt is het absolute risico nog steeds laag. De meeste baby’s die te vroeg geboren worden, hebben geen problemen met concentratie of hyperactiviteit.

Bron: GezondheidsNet.

Lees ook:Gewone bevalling beter voor kind
Lees ook:Dieet helpt kinderen met ADHD
Lees ook:Meeroken verhoogt kans ADHD
Lees ook:Test risico vroeggeboorte online
Lees ook:Thuisbevalling verkleint kans op astma

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>