Groter gezin als opa en oma oppassen

Klinkt niet onlogisch hoor, als je het mij vraagt. Als grootouders regelmatig oppassen, krijgen ze meer kleinkinderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam. Ik zou ook gemakkelijker over kinderen denken als ik bij de opvoeding praktische ondersteuning kreeg van m’n ouders! (Foto: BN/De Stem)

De sociologen Ralf Kaptijn en Fleur Thomése onderzochten het effect van ‘oppassende’ opa’s en oma’s op de vruchtbaarheid van hun kinderen. Ze ontdekten dat het babysitten door grootvader en grootmoeder bijdraagt aan de verdere gezinsvorming.

Kaptijn en Thomése keken bij 182 ouderen met kleinkinderen hoe vaak ze in 1992 op hun kleinkinderen pasten. Vervolgens gingen ze na of dit gevolgen had voor gezinsuitbreiding acht jaar later.

Gezinnen waar grootouders vaak oppasten hadden een aanmerkelijk grotere kans op gezinsuitbreiding dan gezinnen waar grootouders niet op de kinderen pasten. Volgens de onderzoekers treedt het effect vooral op bij gezinnen met werkende moeders.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam

Lees ook:Boekentip: Van oma mag alles!
Lees ook:Opa en oma maken kleinkinderen dik
Lees ook:Kinderen zijn duurder dan je denkt
Lees ook:Kind 20% slimmer dan ouders
Lees ook:Ongelukkiger na geboorte kind

1 Reacties // Reageer

One thought on “Groter gezin als opa en oma oppassen

  1. Floor

    Ik zal wel tegen mijn moeder zeggen; “wil je veel kleinkinderen? Moet je wél oppassen!” ;)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>