Uitstel kinderwens kost miljoenen

buikVrouwen die hun kinderwens uitstellen gaan de maatschappij drie tot vijf miljoen euro per jaar kosten. Dat blijkt uit een berekening van IVF-arts Aisha de Graaff van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Doordat vrouwen later kinderen krijgen hebben ze steeds vaker medische hulp nodig om zwanger te worden.

De Graaff publiceert haar studie binnenkort in het Amerikaanse vakblad Fertility and Sterility. Ze is de eerste die heeft uitgerekend wat het uitstellen van de kinderwens nou eigenlijk kost.

Nederlandse vrouwen beginnen steeds later aan kinderen. Gemiddeld zijn ze nu bijna 30 jaar. Veel vrouwen zijn zelfs ouder dan 35 jaar.

De Graaff kon een duidelijke relatie aantonen tussen de toename van leeftijd bij geboorte van het eerste kind in de algemene bevolking en de toename in leeftijd bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen.

Voor elk jaar dat de gemiddelde leeftijd bij geboorte van het eerste kind in de algemene bevolking toenam, nam de gemiddelde leeftijd bij de vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen in eenzelfde mate toe (1,1 jaar).

Het percentage vrouwen met een leeftijd boven de kritische grens van 35 jaar bij hun eerste bezoek aan de kliniek liet een grote stijging zien: van 8 procentĀ in 1985 naar 31 procentĀ in 2008.

Bron: www.azm.nl

Lees ook:Meer vrouwen worden moeder
Lees ook:Vrouw werkt minder na eerste kind
Lees ook:Spraakmakende Zaken over uitgesteld moederschap
Lees ook:Ruim derde vrouwen wil dochter
Lees ook:Eicellen invriezen mag nu

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Uitstel kinderwens kost miljoenen

  1. Mascha Janssen

    Nou, ik vind dat vrouwen die hun kinderwens uitstellen tot hun 35e of later dan ook maar zelf voor die kosten moeten opdraaien. Dat is toch hun eigen schuld/verantwoordelijkheid?

      /   Reply  / 
  2. Liesbeth Kombrink Auteur

    Niet altijd natuurlijk. In mijn geval ben ik bijvoorbeeld op mijn 28e al gestopt met de pil omdat ik zwanger wilde worden. Helaas duurde het 11 jaar voordat het lukte om uiteindelijk dankzij ICSI een kind te krijgen. Het is dus niet altijd je eigen schuld!

      /   Reply  / 
  3. lelie

    Kinderen neem je niet maar die krijg je ongeacht welke leeftijd. Je moet maar net geluk hebben dat je uit jezelf zwanger wordt. Niet alleen vrouwen boven de 35 hebben vruchtbaarheids problemen. Ik ben 25 en kon ook niet uit mezelf zwanger worden. Uiteindelijk gelukt met medicijnen. In ieder geval nooit de hoop opgeven als je een kinderwens hebt er zijn gelukkig hulpmiddelen. En wat is nou een leven zonder kids, het is veel te gezellig met hun in huis. Ik zou het egoistisch vinden als mensen er zelf voor moeten betalen dat betekent voor mensen met niet veel geld en wel een kinderwens, geen kinderen mogen krijgen. En de rijke bevolking wel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>