Light drankjes schaden ongeboren kind

light frisdrankenNieuw is het niet. Tenminste .. toen ik vier jaar geleden zwanger was liet ik ”light’ drankjes al bewust staan omdat er aspartaam in zit. Ik had ooit eens ergens gelezen dat deze kunstmatige zoetstof het risico op een miskraam zou kunnen vergroten. Ik nam liever het zekere voor het onzekere. Niet zo dom, want nu blijkt uit Europees onderzoek dat light frisdranken het risico op een vroegtijdige bevalling vergroten.

Het door de EU gefinancierde onderzoek is behoorlijk representatief. Er werkten 60.000 vrouwen aan mee. En de resultaten liegen er niet om. Er werd een duidelijk verband gelegd tussen de hoeveelheid geconsumeerde lightdranken en een vroegtijdige geboorte.

Aanstaande moeders die dagelijks een blikje light frisdrank drinken, hebben 38 procent meer kans om voor 37 weken zwangerschap te bevallen. Bij degenen die meer dan vier blikjes per dag drinken, stijgt het risico zelfs met 78 procent. Deze relatie bestaat niet bij suikerhoudende drankjes.

Boosdoener is volgens de wetenschappers inderdaad het aspartaam in de drankjes. Deze kunstmatige zoetstof bestaat voor 10% uit methanol, een dodelijk gif. En dat terwijl zwangere vrouwen vaak overschakelen op de light drankjes omdat ze denken dat dit gezonder is!

Nu blijkt dus dat kunstmatige zoetstoffen als aspartaam risico’s inhouden voor het ongeboren kind. Verschillende Britse gezondheidsexperts adviseren toekomstige moeders daarom deze chemische stoffen in voeding te vermijden.

Ik zou zeggen: drink gewoon water, thee of vruchtensap. Of als je frisdrank niet kunt laten staan, kies dan voor de gewone versie met suiker. Dan kom je maar een kilootje extra aan tijdens je zwangerschap. Alles beter dan je ongeboren kind schaden, toch?

Bron: HLN

Lees ook:Gedragsproblemen baby door mobieltje moeder
Lees ook:Langer vaderschapsverlof, langer leven
Lees ook:Veel koffie zorgt voor kleinere baby
Lees ook:220 vroeggeboortes per jaar door roken
Lees ook:Vet eten: risico doodgeboren kindje

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>