220 vroeggeboortes per jaar door roken

De aanval is geopend op vrouwen die blijven roken tijdens de zwangerschap. En terecht! Weg met die vieze peuken als er een baby in je buik groeit. Blijkbaar zijn er nog massa’s vrouwen die er niet van doordrongen zijn hoe slecht dat paffen is voor hun ongeboren kindje. Vorige week verscheen er al een alarmerend onderzoek van het Erasmus MC. En TNO deed daar vrijdag nog een schepje bovenop. Het onderzoeksinstituut publiceerde de resultaten van een onderzoek onder 15.000 moeders. Tamelijk representatief dus. En de cijfers zijn shocking! (Foto: Medical Facts)

Roken tijdens de zwangerschap zorgt voor 220 vroeggeboortes per jaar, dat wil zeggen bij de 28e zwangerschapsweek of eerder.  Ook worden jaarlijks als direct gevolg van het roken tijdens de zwangerschap 3000 ondervoede baby’s in Nederland geboren. Welke moeder wil dat op haar geweten hebben omdat ze simpelweg niet genoeg karakter heeft om van de sigaretten af te blijven? Ik zou het mezelf nooit vergeven als ik mijn kindje zo’n slechte start in het leven zou geven!

TNO onderzocht de moeders in opdracht van het ministerie van VWS en antirookorganisatie Stivoro. Rokende zwangere vrouwen stellen hun ongeboren baby’s ook aan andere risico’s bloot. Zo drinken ze gemiddeld twee keer zo vaak overmatig veel alcohol als zwangere vrouwen die niet roken. Ze kiezen bovendien minder vaak voor borstvoeding.

Volgens kinderarts en TNO-onderzoeker Ko van Wouwe beginnen hierdoor teveel kinderen met een viervoudige achterstand: ze zijn ondervoed, extreem te vroeg geboren, blootgesteld aan overmatig alcoholgebruik en ze missen de voordelen van borstvoeding.

Dit zijn de schokkende feiten op een rij:

* In Nederland worden jaarlijks ongeveer 180.000 kinderen geboren. Daarvan zijn 660 extreme vroeggeboortes. Een derde hiervan wordt direct veroorzaakt door roken tijdens de zwangerschap.
* Het aantal rokende zwangere moeders is tussen 2001 en 2007 flink gedaald. Toch rookt één op de tien moeders nog tijdens de zwangerschap; gemiddeld vijf sigaretten per dag.
* Rokende moeders drinken twee keer zo vaak overmatig: meer dan 6 glazen per gelegenheid.
* Rokende moeders geven twee keer zo vaak kunstvoeding: 38% begint direct met de fles.

Bron: TNO

Lees ook:Moeder met reuma krijgt lichtere baby
Lees ook:Stress even gevaarlijk voor zwangere als roken
Lees ook:Gedragsproblemen baby door mobieltje moeder
Lees ook:Rokende moeder, dik kind
Lees ook:Voorlichting gezond zwanger zijn niet overbodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>