Mannen hebben ook zwangerschapskwalen

'wij zijn zwanger'Ken je ze ook? Die ‘watjes’ van mannen die al vanaf het moment van de conceptie hardop roepen dat ‘we zwanger zijn.’ Om misselijk van te worden. En daar hebben ze zelf blijkbaar ook last van. Uit Brits onderzoek blijkt namelijk dat meer dan de helft van toekomstige vaders last heeft van zwangerschapskwaaltjes als ochtendmisselijkheid, zin in vreemd eten en dikker worden. Het is dus geen aanstellerij. Het helpt mannen om hun baby beter te verzorgen.

Het verschijnsel komt vaker voor dan gedacht. Er bestaat zelfs een naam voor: het Couvade syndroom. Aan het onderzoek werkten 282 toekomstige vaders mee. 55 procent van hen had last van dezelfde symptomen als hun zwangere vrouw.

De kwaaltjes variƫren van krampen, rugpijn, humeurswisselingen, zin in vreemd eten, ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en zelfs flauwvallen. Bij de meeste mannen gingen de kwaaltjes pas over op het moment dat hun vrouw was bevallen.

Wetenschappers hebben lang gedacht dat dit syndroom slechts een schreeuw om aandacht was. Volgens de Britse wetenschapster Laverne Antrobus hebben de symptomen wel degelijk een biologische functie. Ze helpen de toekomstige vader zich voor te bereiden op zijn nieuwe verzorgende rol. Dit komt door een verhoogd niveau van het moederhormoon prolactine. Dit werd aangetroffen in het bloed van de toekomstige vaders. Moeders maken dit hormoon aan als ze borstvoeding geven.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer een kersverse vader zijn baby voor het eerst knuffelt, het niveau van prolactine binnen het kwartier met 20 procent stijgt. Dit is dus het bewijs dat de natuur kersverse vaders voorbereidt op hun nieuwe taak. De tests bewijzen dat de hormonale veranderingen een zachtere, meer verzorgende kant in mannen naar boven brengt.

Het niveau van testosteron zakt naarmate de geboorte van het kind nadert, dit kan verklaren waarom zelfs de meest stoere man huilt bij de geboorte van zijn kind. De daling van het testosteronniveau bij nieuwe vaders is wel van tijdelijke aard. Het gebeurt alleen wanneer hij contact heeft met zijn baby.

Bron: BBC

Lees ook:Langer vaderschapsverlof, langer leven
Lees ook:Man met kleine testikels is betere papa
Lees ook:Papa’s voelen zich vet na de geboorte
Lees ook:Steeds meer vaders 40-plus
Lees ook:Meeste stress bij tang- en vacuumverlossing

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>