Babylab geopend in Tilburg

babylabOp de Universiteit van Tilburg is maandag het Babylab geopend. In het laboratorium wordt hersenonderzoek gedaan bij jonge kinderen tot ongeveer drie jaar. In het lab wordt onder meer bekeken of stress en angst bij de moeder tijdens de zwangerschap van invloed zijn op de ontwikkeling van baby’s in het eerste levensjaar.

(Foto: Omroep Brabant)

De onderzoeken staan onder leiding van hoogleraar biologische ontwikkelingspsychologie Bea Van den Bergh.  Ze worden uitgevoerd door promovendi Renée Otte en Marijke Braeken. Zij onderzoeken het verband tussen de emoties van de zwangere vrouw tijdens de zwangerschap en de bevalling en de ontwikkeling van de baby in het eerste levensjaar.

“We observeren baby’s aan de hand van spelletjes die we met hen spelen. Verder meten we de hersenactiviteit van baby’s. Dit doen we door hen een soort badmuts met sensoren op te zetten, die de elektrische golfjes kan oppikken in hun hersenen”, vertelt Renée Otte.

Het tweede onderzoek dat van start gaat, maakt deel uit van de zogenaamde ABC-studie, waarin wordt samengewerkt met de GGD Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. In deze studie worden 8000 kinderen vanaf de geboorte gedurende vijf jaar gevolgd. Een derde onderzoek is gericht op de cognitieve ontwikkeling van oudere kinderen.

Bron: UvT

Lees ook:Hersenvolume baby voorspelt psychiatrische problemen
Lees ook:‘Kinderen zo vroeg mogelijk adopteren’
Lees ook:Baby’s leren taal vanaf geboorte
Lees ook:Risico hersenafwijking bij oudere vader
Lees ook:Gestresste moeder krijgt vaker huilbaby

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>